Kuhinja

Brzinske kiflice sa šunkom i sirom, bolje nego iz pekare

Brzinske kiflice sa šunkom i sirom idealne su za užinu ili druženja, a brzo se pripremaju.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g šunke, isjeckane na sitne kocke
  • 500 g lisnatog tijesta
  • 100 g rendanog kačkavalja
  • 1 žumanjce
  • 4 kašike senfa
  • voda, po ukusu
  • susam, po ukusu

Recept za domaće kiflice sa šunkom i sirom:

Za kiflice prvo razvucite tijesto u jednom pravcu u pravougaonik. Debljina razvaljanog tijesta može da bude po vašoj želji, ali gledajte da ne bude previše tanko. Isjecite pravougaonik na duguljaste jednokrake trouglove.

Premažite trouglove senfom u tankom sloju. Stavite isjeckanu šunku na svaki trougao. Rasporedite rendani kačkavalj preko šunke. Odsijecite osnovu trougla i zarolajte kiflicu prema oštrom uglu trougla. Formirane kiflice stavite na pleh obložen papirom za pečenje.

U čaši pomiješajte žumanjce i prokuvanu vodu u jednakim razmjerama. Ovom smjesom premažite kiflice. Odozgo pospite susamom. Pleh ubacite u rernu zagrijanu na 180 stepeni. Pecite 20-30 minuta dok ne porumene. Servirajte i uživajte.

Možda ćete željeti da napravite i domaće kiflice sa filom od ajvara gotove za sat vremena.

(StvarUkusa/Mondo)