Kuhinja

Kiseli kupus sa cveklom, zimnica u boji

Autor mondo.rs

Domaći kiseli kupus sa cveklom je jednostavan način za osvježenje uz glavno jelo, a vrlo je dekorativan zbog boje koju mu daje cvekla.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

Kiseli kupus

  • 1 srednja glavica zelenog kupusa, isječena na komadiće
  • 1 srednja cvekla, isječena na polovine
  • 6 čenova bijelog luka, presječnih na pola
  • 6 grančica mirođije

Za tečnost za kiseljenje:

  • 950 ml vode
  • 240 ml bijelog sirćeta
  • 60 g šećera
  • 590 g soli
  • 60 ml ulja

Recept za kiseli kupus sa cveklom:

Prerežite kupus na pola, isijecite jezgro, isecite ga na četvrtine, a zatim na komadiće. Oljuštite i odsijecite kraj cvekle, a zatim je isjeckajte na polukrugove. Stavite kupus, cveklu, bijeli luk i mirođiju u veliki lonac.

Prokuvajte vodu, sirće, šećer i so. Kada provri, sklonite šerpu sa vatre, dodajte ulje, promiješajte da se sjedini i sipajte smjesu u posudu sa povrćem.

Tanjirom pokrijte povrće, a zatim na vrh stavite nešto teško. Ostavite da odstoji preko noći na pultu. Nakon toga držite pokriveno u frižideru. Možda ćete želeti da napravite i osvježavajuću salatu od dve vrste kupusa i šargarepe.

(Stvar ukusa)