Saznajte kako da po originalnom receptu napravite kiš loren, odnosno francusku pitu sa slaninom i sirom.
Sastojci:
Sastojci za tijesto:
200 g brašna
100 g maslaca
1 jaje
prstohvat soli
2-3 kašike hladne vode
Sastojci za fil:
200 g slanine
2 dl pavlake za kuvanje
3 jajeta
150 g sira grijer
prstohvat muskatnog oraščića
so i biber po ukusu
Recept za kiš loren sa slaninom i sirom:
Tijesto: Pomiješajte brašno i so, pa dodajte hladan maslac isječen na kocke i utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
Dodajte jaje i hladnu vodu, pa zamesite glatko tijesto. Umotajte ga u foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Razvijte tijesto i obložite njime kalup za pitu. Probodite viljuškom dno i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.
Fil: Na srednje jakoj vatri propržite slaninu dok ne postane hrskava. U posebnoj činiji umutite jaja, pavlaku, muskatni oraščić, so i biber. Dodajte rendani sir.
Na pečeno tijesto rasporedite slaninu, pa prelijte smjesom od jaja i sira. Pecite u rerni na 180°C još 30-35 minuta dok kiš ne postane zlatnosmeđ i čvrst.
(MONDO/Stvar ukusa)