Kuhinja

Tri vrste kanapea za slave i praznike

Autor Stvar ukusa

Kanpei su jednostavni za pripremu, a uvek obogate trpezu i učine je šarenijom i raznolikom.

Izvor: Shutterstock / Canva

Kanapei sa kačkavaljem i ljutom papričicom:

Sastojci:

  • 1 veliki somun, isječen na kockice
  • 50 g čedar sira, isječenog na tanke ploške ili izrendanog
  • 1 crvena ljuta papričica, nasjeckana 
  • ½ kašike ulja
  • listovi rukole, za ukras

Priprema:

Kako biste napravili ove kanapee zagrijte rernu na 180C. Isijecite somun na kocke ili praugaonike i prekrijte ka ploškama kačkavalja. Preko toga stavite isjeckanu ljutu papriku i malo ulja. Stavite na 10 minuta u rernu, ili dok se sir ne otopi. Ukrasite rukolom.

Kanapei sa bijelim sirom, kečapom i čeri paradajzom

Sastojci:

  • 125 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 25 g putera, isjeckanog na kockice i omekšanog
  • 50 g parmezana u prahu
  • 2 kašike mlijeka
  • 2 jajeta, razmućena
  • 150 g tvrdog bijelog sira
  • 80 ml kečapa
  • čeri paradajz iseckan na polovine, za ukrašavanje
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Zagrijte rernu na 200C. Obložite pleh papirom za pečenje. U činiju stavite brašno, prašak za pecivo i puter. Vrhovima prstiju utrljajte puter dok smjesa ne izgleda kao prezle. Umiješajte parmezan i začinite solju i biberom. Pomiješajte mlijeko sa jajetom u maloj činiji ili bokalu. Sipajte u mješavinu prezla i rukama spojite testo. Umijesite u mekano testo. Razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini dok ne bude debljine oko 1–1,5 cm. Izrežite pogačice pomoću okruglog rezača. Stavite na pleh i premažite vrhove glazurom od jaja i kečapom. Pecite oko 8 minuta ili dok ne porumene i ne narastu. Ostavite da se ohlade na rešetki. Na svaki kanape stavite bijeli sir, izrendan. Vratite u rernu na oko 2-3 minuta da se malo istopi. Svaki kanape ukrasite čeri paradajzom.

Kanapei sa krem sirom i džemom

Sastojci:

  • 1 francuski hljeb isečen na kriške
  • 75 g punomasnog krem sira
  • so i biber, po ukusu
  • 1 kašika sjeckanog svježeg vlašca
  • 1 kašika sjeckanog svježeg peršuna
  • 3 kašike džema po želji

Priprema:

Zagrijte rernu na 200C i obložite pleh papirom za pečenje. Svako parče hljeba poređajte na pleh. Krem sir pomiješajte sa solju, biberom, vlašcem i peršunom i rasporedite mješavinu sira preko svakog parčeta hljeba. Na vrh svakog parčeta stavite malo džema. ili obrnite redoslijed namaza, po želji. Pecite oko 10-12 minuta ili do zlatno-braon boje. 

StvarUkusa