Sarma je jedan od obaveznih obroka za slavu, a zapečena sa suvim mesom oduševiće goste.
Sastojci:
- 1,5 kg kiselog kupusa
- 1 kg miješanog mljevenog mesa
- 1 crni luk, sitno isjeckan
- 2 čena bijelog luka
- 5 kašika ulja
- 1 kašika slatke mljevene paprike
- 1 jaje
- 6 kašika pirinča
- so i biber po ukusu
- suva rebra i slanina
Recept za zapečenu sarmu za slavu:
Kako biste napravili zapečenu sarmu za slavu, propržite luk i bijeli luk, pa ubacite mljeveno meso i miješajte. Nakon toga ubacite mljevenu papriku, so i prokuvani pirinač, kao i jaje. Kiseli kupus razdvojite na listove i malo ih isperite. Na svaki list stavite oko dvije kašike fila za sarmu i uvijte. Ukoliko vam ostane listova kupusa isijecite ih na tanke trakice.
U vatrostalnu posudu ubacite isječene trakice kiselog kupusa i u jednom sloju rasporedite uvijene sarme. Prelijte sa malo ulja ili masti i pospite crvenom paprikom. Sipajte malo posoljene vode i ubacite suva rebra i slaninu.
Rernu zagrijte na 170 stepeni i ubacite sarme. Pecite ih sat vremena pa nakon toga izvadite i okrenite sve što je bilo gore da se peče sa druge strane. Vratite u rernu i pecite još 1 sat. Ukoliko je previše suvo, dolijte još malo vode ili paradjz paste. Uživajte.
StvarUkusa