Kuhinja

Prijedlog za današnji ručak: Ćufte zapečene sa kačkavaljem

Autor Vesna Kerkez

Ćufte zapečene sa kačkavaljem su sočne i prelivene ukusnim sosom, a kačkavalj dodatno poboljšava ukus.

Izvor: prt scr / yt / Natashas Kitchen

Sastojci:

  • 3 kriške bijelog hljeba, bez kore, isječenog na kockice
  • 120 ml hladnog mlijeka ili vode, plus više po potrebi
  • 1 kg mljevenog mesa
  • 290 g rendanog kačkavalja, podijeljenog
  • 1 veliko jaje
  • 3 čena bijelog luka, sitno isjeckana
  • 2 kašike peršuna, sitno isjeckanog, plus još za ukrašavanje
  • 1 kašičica fine morske soli
  • 1/2 kašičice svježe izmrvljenog crnog bibera
  • ulje za prženje
  • 700 ml paradajz sosa

Pogledajte kako se prave:

Recept za ćufte zapečene sa kačkavaljem:

Za ćufte zagrijte rernu na 200 C sa rešetkom u sredini rerne. U posudu dodajte hljeb isečen na kockice. Hljeb prelijte mlijekom i potopite na 5 minuta, a zatim izgnječite viljuškom. Dodajte mljeveno meso, trećinu kačkavalja, jaje, mljeveni bijeli luk, sjeckani peršun, so i crni biber. Miješajte rukama dok se ne sjedini. Nemojte pretjerano miješati. Smjesa bi trebalo da bude veoma vlažna. Ako ne, dodajte još malo mlijeka po potrebi.

Pročitajte još

Svaka ćufta bi trebalo da bude oko 2 kašike smjese po ćufti. Navlažite ruke i uvaljajte ćufte. Stavite tiganj na srednju vatru i premažite dno uljem, oko 2 kašike. Kada se ulje zagrije, dodajte ćufte u tiganj u serijama i okrećite ih svaka 2 minuta da se dobro isprže sa svih strana. Svaka serija će se pržite ukupno oko 8 minuta. U ovom trenutku ne moraju da budu potpuno pržene, već samo da porumene.

Dodajte 240 ml paradajz sosa u tepsiju. Ćufte poređajte preko sosa u jednom sloju. Prelijte preostalim sosom i pospite preostalim kačkavaljem. Pokrijte folijom i pecite dok se ćufte ne ispeku, oko 30 minuta. Uživajte. 

(MONDO/Stvar ukusa)