Kuhinja

Zapečeni šaran u bijelom vinu

Autor Lena Sudar

Zapečeni šaran u bijelom vinu je savršeno posno jelo

Izvor: Shutterstock/vsl

Sastojci:

  • 3 kg šarana
  • 200 g posnog margarina
  • 6 većih komada luka
  • 2-3 limuna
  • 2-3 zrna bibera na svaki file
  • 1 lovorov list na svaki file
  • šaka peršuna
  • 500 ml bijelog vina
  • 1 kašika soli

Recept za zapečenog šarana u bijelom vinu:

Kako biste napravili šarana zagrijte rernu na 190 C. Ribu operite, a zatim je osušite. Ako radite sa cijelim šaranom, isijecite ribu od vrha do dna na filete u obliku potkovice. Crni luk sitno isjeckajte i pospite po plehu. Stavite filete šarana na luk i posolite ih.

Na svaki filet stavite krišku limuna, dva do tri zrna bibera i jedan lovorov list. Svježi peršun iseckajte i obilato ga pospite preko fileta. Poslije toga isecite margarin i stavite na svaki filet. Na kraju u pleh sipajte bijelo vino da prekrije dno, ali ne i filete. Za jači ukus vina možete i njime lagano pokapati filete.

Pokrijte pleh i ostavite da odstoji najmanje sat vremena na hladnom mjestu, pa pecite u zagrijanoj rerni oko 50 minuta, dok ne postane zlatne boje. Uživajte!

BONUS VIDEO

StvarUkusa