• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Idealan za prazničnu trpezu: Punjeni hljeb sa maslinama i šunkom

Punjeni hljeb sa maslinama i šunkom je vrlo je dekorativan, a idealan je za prazničnu trpezu.

 Punjeni hljeb sa maslinama i šunkom  Izvor: prt scr /yt / Travel By Baking

Sastojci:

Za hljeb:

  • 15 g svježeg kvasca
  • 25 g šećera
  • 200 g toplog mlijeka
  • 500 g brašna, plus malo brašna za miješenje i posipanje
  • 15 g putera
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice soli

Za fil:

  • 150 g slanine isječene na kriške
  • 300 g šunke isječene na kriške
  • 150 g zelenih maslina
  • 2 kašike suvog grožđa

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 2 kašičice smeđeg šećera

Pogledajte kako se pravi:

Recept za punjeni hljeb sa maslinama i šunkom:

Za punjeni hljeb izmrvite kvasac u maloj posudi. Dodajte šećer, oko 50 ml toplog mlijeka i nekoliko kašika brašna. Sve izmiješajte i stavite posudu na toplo mjesto. Kada kvasac malo naraste, brašno pomiješajte sa solju i puterom. Dodajte mješavinu jaja i kvasca. Sve izmiješajte i postepeno dodajte toplo mlijeko da se dobije tijesto.

Zamijesite tijesto i stavite ga u činiju. Pokrijte posudu i stavite je na toplo mjesto 1 sat. U međuvremenu isjecite masline, jer ih je tako lakše urolati. Pleh za pečenje prekrijte papirom za pečenje ili silikonskom prostirkom za pečenje i pospite sa malo brašna. Pospite kuhinjsku ploču sa malo brašna, izvadite tijesto iz činije i isijecite ga na 2 dijela za 2 hljeba. Jedan dio tijesta razvaljajte u pravougaonik. Stavite polovinu kriški slanine na tijesto. Zatim pokrijte tijesto kriškama šunke.

Na vrh stavite masline u nekoliko redova i nasumično stavite suvo grožđe. Zarolajte tijesto i zatvorite krajeve vekni. Pokrijte veknu krpom i na isti način pripremite drugu veknu. Ostavite obje vekne da odmaraju 1 sat. Tijesto će ponovo malo porasti. Podesite rernu da se zagrije na 180 ° C. Pomoću viljuške, napravite rupe na površini hljeba.

Pomiješajte jaje sa smeđim šećerom i njime obilno premažite vekne. Stavite ih u rernu da se peku 20 do 25 minuta, dok lijepo ne porumene. Kada su vekne pečene izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo ohlade u plehu, prije nego što ih isečete.

Uživajte! 

(StvarUkusa/Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop