Punjeni hljeb sa maslinama i šunkom je vrlo je dekorativan, a idealan je za prazničnu trpezu.

Sastojci:
Za hljeb:
- 15 g svježeg kvasca
- 25 g šećera
- 200 g toplog mlijeka
- 500 g brašna, plus malo brašna za miješenje i posipanje
- 15 g putera
- 1 jaje
- 1/2 kašičice soli
Za fil:
- 150 g slanine isječene na kriške
- 300 g šunke isječene na kriške
- 150 g zelenih maslina
- 2 kašike suvog grožđa
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 2 kašičice smeđeg šećera
Pogledajte kako se pravi:
Recept za punjeni hljeb sa maslinama i šunkom:
Za punjeni hljeb izmrvite kvasac u maloj posudi. Dodajte šećer, oko 50 ml toplog mlijeka i nekoliko kašika brašna. Sve izmiješajte i stavite posudu na toplo mjesto. Kada kvasac malo naraste, brašno pomiješajte sa solju i puterom. Dodajte mješavinu jaja i kvasca. Sve izmiješajte i postepeno dodajte toplo mlijeko da se dobije tijesto.
Zamijesite tijesto i stavite ga u činiju. Pokrijte posudu i stavite je na toplo mjesto 1 sat. U međuvremenu isjecite masline, jer ih je tako lakše urolati. Pleh za pečenje prekrijte papirom za pečenje ili silikonskom prostirkom za pečenje i pospite sa malo brašna. Pospite kuhinjsku ploču sa malo brašna, izvadite tijesto iz činije i isijecite ga na 2 dijela za 2 hljeba. Jedan dio tijesta razvaljajte u pravougaonik. Stavite polovinu kriški slanine na tijesto. Zatim pokrijte tijesto kriškama šunke.
Na vrh stavite masline u nekoliko redova i nasumično stavite suvo grožđe. Zarolajte tijesto i zatvorite krajeve vekni. Pokrijte veknu krpom i na isti način pripremite drugu veknu. Ostavite obje vekne da odmaraju 1 sat. Tijesto će ponovo malo porasti. Podesite rernu da se zagrije na 180 ° C. Pomoću viljuške, napravite rupe na površini hljeba.
Pomiješajte jaje sa smeđim šećerom i njime obilno premažite vekne. Stavite ih u rernu da se peku 20 do 25 minuta, dok lijepo ne porumene. Kada su vekne pečene izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo ohlade u plehu, prije nego što ih isečete.
(StvarUkusa/Mondo)