Recept

Punjeni hljeb sa sirom na italijanski način

Autor Vesna Kerkez

Punjeni hljeb sa sirom je savršen za žurke i druženja, zapeče se u rerni i svako može da uzme zalogaj.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 120 g putera, rastopljenog
  • 3 kašike sjeckanog svježeg peršuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 čena bijelog luka, vrlo sitno isjeckana
  • 1 vekna hljeba
  • 340 g kačkavalja, isječenog na kockice

Recept za punjeni hljeb:

Za ovaj hleb u činiji pomešajte puter, peršun, maslinovo ulje i bijeli luk. Zagrijejte rernu na 180 stepeni C. Isjecite veknu dijagonalno, otprilike na svakih 6 cm, od vrha vekne do dna, bez presjecanja do kraja. Ponovite na suprotnoj dijagonali da biste napravili dijelove u obliku kocke koji su još uvijek pričvršćeni za donju koru.

Pažljivo rasporedite mješavinu putera između dijelova hljeba, a zatim ubacite kockice kačkavalja. Umotajte veknu u aluminijumsku foliju. Pecite u zagreijjanoj rerni 15 minuta. Odmotajte veknu; nastavite sa pečenjem dok se sir ne otopi, još oko 10 minuta. Uživajte! 

BONUS VIDEO:

(MONDO/Stvar ukusa)