Kuhinja

Carski drobljenac - mekano tijesto kao za palačinke, a lakše se pravi

Carski drobljenac se služi topao posut šećerom u prahu.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 500 ml mlijeka
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 60 g šećera
  • prstohvat soli
  • 220 g brašna
  • 30 g maslaca
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema drobljenca:

Carski drobljenac je austrijski specijalitet a legenda kaže da je kraljevski kuvar imao nesreću s palačinkomkoju je pripremao za cara Franju Josipa I. Zato ju je isjekao na komade, posuo šećerom u prahu i ponudio kao novo jelo. 

Odvojite žumanjca od bjelanaca. U posudu za žumanjcima dodajte mlijeko, vanilin šećer, polovinu običnog šećera i so. Smjesu dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Zatim uz miješanje postepeno dodajte brašno i miješajte dok se ne stvori glatka smjesa bez grudvica.

Bjelanca umutite mikserom u čvrst šne. Postepeno dodajte ostatak šećera i mutite. Špatulom umiješajte šne u smjesu od žumanaca. U zagrijanom tiganju rastopite puter i pecite palačinke debljine oko 1cm. Palačinku pecite na laganoj vatri, a kad donja strana postane zlatno smeđa, špatulom je podijelite na četvrtine, pažljivo okrećući svaku od njih. Pričekajte da se četvrtine isprže s druge strane, a zatim ih usitnite na manje komade, pažljivo ih okrećite, ali ih nemojte zdrobiti. Pecite dok komadići ne postanu zlatno žuti sa svih strana.

Pripremljeni drobljenac poslužite dok je još topao i pospite šećerom u prahu. 

(Stvar ukusa/Mondo)