Lazanje sa ćuretinom i prokeljom su praznična varijanta ovog jela, za cijelu porodicu.
Sastojci:
- 1 crni luk, sjeckani
- 10-12 komada prokelja, oljuštenih i isječenih na četvrtine
- 100 g slanine
- 500 g ćurećeg mesa
- 2 kašičice sušene žalfije
- 1 kašika paradajz pirea
- 500 ml mlijeka
- 2 čena bijelog luka, sitno nasjeckana
- 40 g neslanog putera
- 40 g brašna
- 50 g rendanog kačkavalja
- tjestenina za lazanje
- so i biber po ukusu
Recept za lazanje sa ćuretinom i prokeljom:
Kako biste napravili ove lazanje, zagrijte rernu na 200 stepeni C. Na laganoj vatri pržite luk i bijeli luk, dok ne omekša. Poslije nekoliko minuta dodajte prokelj i slaninu i pržite ih 5 minuta. Zatim dodajte ćureće meso, žalfiju i paradajz pire i krčkajte dok ne porumene. Stavite sve na stranu.
Napravite bešamel sos tako što ćete da otopite puter, a zatim polako dodajte brašno. Dobićete konzistenciju poput paste. Polako sipajte mlijeko, miješajući na vatri drvenom kašikom. Na kraju bi trebalo da dobijete kremasti sos. Na kraju dodajte sir i sitno sjeckani bijeli luk. Začinite po ukusu.
Ređajte tijesto za lazanje, mješavinu ćurećeg mesa pa sos. Završite sosom i dodajte preostali fil, pospite kačkavaljem i biberom. Pecite 30 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
(StvarUkusa/Mondo)