Čokoladni čizkejk savršen je desert za praznike, i vrlo ukusan.
Sastojci:
Za koru:
- čokoladni mljeveni keks
- 1/4 kašičice soli
- 4 kašike putera, rastopljenog
Za fil:
- 170 g crne čokolade, isjeckana
- 60 g mliječne čokolade, sjeckane
- 1 kašičica instant espreso praha
- 230 g krem sira, sobne temperature
- 200 g šećera
- 170 g slatke pavlake
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice soli
- 3 velika jajeta, sobne temperature
- lagano zaslađeni šlag i strugotine od čokolade, za serviranje
Recept za čokoladni čizkejk:
Za čizkejk postavite rešetke u donju trećinu rerne i zagrijte rernu na 190°. U blenderu pomiješajte puter i mljeveni keks i blendirajte dok se ne ujednači. Prebacite u kalup i pritisnite na dno. Pecite koru dok ne zamiriše i ne osuši se na dodir, 8 do 10 minuta. Pustite da se potpuno ohladi.
Crnu i mliječnu čokoladu i otopite na pari. Skinite sa vatre i umiješajte espreso. U velikoj posudi, mikserom na srednjoj brzini mutite krem sir i šećer, 2 do 3 minuta. Dodajte mješavinu otopljene čokolade, pavlake, vanilu i so, pa mutite dok se potpuno ne sjedine. Dodajte jaja, jedno po jedno, mutite da se sjedine nakon svakog dodavanja. Smjesu sipajte preko ohlađene kore i rasporedite u ravnom sloju.
Pecite kolač na srednjoj rešetki dok se ne stegne oko ivica, 60 do 70 minuta. Izvadite iz rerne i pažljivo prođite tankim nožem oko ivice. Ostavite da se potpuno ohladi (oko 1 sat), a zatim skinite obruč pleha. Stavite u frižider dok se fil ne ohladi, najmanje 4 sata. Nasjecite i odozgo stavite šlag i strugotine čokolade, po želji.
(StvarUkusa/Mondo)