Kuhinja

Gusta pileća čorba sa povrćem

Autor Lena Sudar

Gusta pileća čorba sa povrćem odlično je jelo za zimske dane, prepuna različitih ukusa i aroma i vrlo izdašna.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 700 g pilećeg filea, isječenog na kockice
  • so i biber po ukusu
  • 150 g luka isječenog na kockice
  • 3 šargarepe isječene na kockice
  • 120 g celera, isječenog
  • 2 kašičice narendanog bijelog luka
  • 60 g putera
  • 60 g brašna
  • 1 l pilećeg bujona
  • 700 g krompira oljuštenog i isječenog na kockice
  • 1 kašičica mješavine suvih začina
  • 3 grančice svježe majčine dušice
  • 1 lovorov list
  • 250 g pavlake za kuvanje
  • 150g smrznutog graška
  • 2 kašike seckanog peršuna

Priprema:

Kako biste napravili čorbu, zagrijte ulje na jakoj vatri. Piletinu obilno začinite solju i biberom. Pržite meso u jednom sloju, dok ne porumeni. Nakon toga izvadite piletinu iz lonca i poklopite da ostane topla. U lonac ubacite luk, šargarepu i celer u lonac. Pržite 4-5 minuta ili dok povrće ne omekša.

Dodajte ijbeli luk i pržite 30 sekundi, pa nakon toga izvadite povrće iz lonca. Rastopite puter u loncu, dodajte brašno i umutite dok se ne sjedini, krčkajte 1 minut. Polako sipajte bujon u šerpu, neprestano mješajući.

Ubacite piletinu i povrće u lonac sa bujonom zajedno sa krompirom, začinima, grančicama majčine dušice i lovorovim listom. Začinite solju i biberom po ukusu. Ostavite da provri. Kuvajte 20 minuta ili dok krompir ne omekša. Umiješajte pavlaku za kuvanje i grašak. Kuvajte još 5 minuta. Izvadite lovorov list i grančice majčine dušice. Pospite peršunom i servirajte. 

(Stvar ukusa/MONDO)