Kuhinja

Kolač sa jabukama i maskarpone filom

Kolač sa jabukama napravite lako i jednostavno.

Izvor: Printscreen/Youtube/Prosty przepis na

Sastojci:

Za koru:

  • 1/4 šolje pšeničnog brašna
  • 1/4 šolje kukuruznog brašna
  • 1/4 šolje šećera
  • 4 jajeta

Sloj od jabuka:

  • 2 kg jabuka
  • 2 želea 
  • 750 ml ključale vode

Fil:

  • 500 g maskarpone sira
  • 250 ml slatke pavlake

Recept:

Za koru najprije odvojite žumanjca od bjelanaca, pa bjelanca umutite u čvrst snijeg. Uz stalno mućenje postepeno dodavati šećer dok se potpuno ne rastvori. Zatim dodajte jedno po jedno žumanjce. Na kraju dodajte brašno i izmiješajte tijesto. Tijesto sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i stavite u rernu zagrijanu na 175°C oko 20-25 minuta. Pecite biskvit dok čačkalica ubačena u njega ne izađe suva.

Rastvorite žele u kipućoj vodi i ostavite na stranu. Jabuke oljuštite i narendajte. Dodajte žele u jabuke i ostavite na stranu da se malo stegnu. Stavite mješavinu jabuka na biskvit - trebalo bi da se malo zgusne - inače će se žele utopiti u biskvit.

Ohlađeni maskarpone umutiti sa slatkom pavlakom dok ne bude čvrst. Preko sloja od jabuka premažite fil i stavite tortu u frižider na nekoliko sati.

(Stvar ukusa/Mondo)