Kuhinja

Recept za prebranac sa dimljenom slaninom

Autor Stvar ukusa

Prebranac sa dimljenom slaninom je pravo zimsko jelo, vrlo zasitno i jako.

Recept za prebranac sa dimljenom slaninom Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 550 g bijelog pasulja
  • 250 g dimljene slanine
  • 5 kobasica
  • 2 lista lovora
  • 1 kašičica tucane ljute paprike
  • 1 kašika mljevene crvene paprike
  • so i biber po ukusu
  • mješavina suvog začina po ukusu
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena bijelog luka
  • 3 šargarepe

Recept za prebranac:

Kako biste napravili pasulj na ovaj način prvo potopite pasulj na nekoliko sati u vodu, toliko da ga prekrije. Stavite da proključa, a onda odlijte tu vodu i sipajte novu, pa ga skuvajte.

Zagrijte ulje u tiganju i ispržite crni luk, zatim dodajte šargarepu i nju ispržite, nakon toga bijeli luk, lovorov list i začine. Tepsiju u kojoj ćete peći pasulj podmažite uljem.

Pasulj pomiješajte sa prženim povrćem, pomiješajte sa još dve kutlače vode, promiješajte i sipajte u tepsiju. Ubacite unutra sjeckanu kobasicu i pecite oko sat vremena na 180 stepeni. 

(StvarUkusa)