Kuhinja

Starinski recept za sutlijaš - jeftina poslastica našeg djetinjstva

Sutlijaš je klasik koji ne izlazi iz mode – lagan, ukusan i kremast desert koji uvijek donosi osjećaj domaće atmosfere.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 litar mlijeka
  • 200 g pirinča
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica limunove kore (po želji)
  • Cimet u prahu za dekoraciju

Kako se kuva sutlijaš:

Pirinač operite pa ga stavite da se kuva u 300 ml vode. Kuvajte ga dok voda ne ispari i pirinač ne postane mekan (oko 10-15 minuta).

Da bi sutlijaš bio gladak i kremast, važno je da ga ne miješate previše tokom kuvanja. Prekomjerno miješanje može da stvori grudvice i da smjesa postane previše gusta.

U drugoj šerpi zagrijte mlijeko do ključanja. Dodajte kuvani pirinač, a zatim smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Pirinač bi trebalo da upije mlijeko, pa budite strpljivi i kuvajte još oko pola sata.

Kada je pirinač upio većinu mlijeka, dodajte šećer i vanilin šećer. Dobro promiješajte i nastavite kuvati dok smjesa ne postane kremasta. Po želji, možete dodati rendanu limunovu koru za osvježavajući ukus. Kuvajte još nekoliko minuta dok sve ne postane lijepo povezano.

Sutlijaš sipajte u činije i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati. Prije služenja, pospite cimetom.

(Stvar ukusa/Mondo)