Kada jednom probate ruske lepinje punjene krompirom i sirom, stalno ćete ih praviti.

Sastojci:
- 500 g brašna
- 400 ml mlijeka
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 7 g suvog kvasca
- 1 kašika ulja
- 50 g maslaca
Za fil:
- 40 g feta sira
- 300 g tvrdog bijelog sira
- 10 g maslaca
- 350 g krompira
Recept za ruske lepinje:
Kako biste napravili lepinje toplo mlijeko sipajte u činiju. Dodajte šećer, promiješajte, pa dodajte so i opet promiješajte. Ubacite kvasac, promiješajte i dodajte brašno. Umijesite tijesto, mijesite ga oko deset minuta, pa ostavite da odmori poklopljneo.
Narendajte sireve na krupno rende i pomiješajte. Skuvajte krompir isječen na kockice pa ga iznječite u pire i dodajte mu maslac. Gnječite dok se ne uklopi. Krompir prebacite na tanjir gdje su rendani sirevi. Dobro izmiješajte i napravite od smjese tri lopte od po 220 g i pokrivene.
Tijestu dodajte maslac i premijesite ga pa ostavite da opet odstoji dok ne naraste. Nakon toga ga dijelite na lopte, tako da svaka ima 325 g. Rernu uključite na 230 stepeni. Na pobrašnjenoj podlozi razvijte jednu loptu tijesta rukom pa dodajte jednu kuglu fila. Kuglu fila obložite tijestom pa formirajte oblik lepinjice.
Stavite na plehove obložene papirom za pečenje i pecite na temperaturi od 230 stepeni 5 minuta i na 220 stepeni još 5-7 minuta, dok ne porumene. Odozgo premažite lepinje puterom. Isjecite i uživajte!
(MONDO/StvarUkusa)