• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji dio jajeta je vrijedniji? Mnogi ni ne znaju koliko se žumance i bjelance razlikuju

Autor Tamara Veličković

Da li je bolje jesti žumance ili bjelance?

 Da li je bolje žumance ili bjelance Izvor: EUStock/Shutterstock.com

Ispostavlja se da žumance i bjelance imaju potpuno drugačiji skup prednosti. Zbog toga brojni stručnjaci preporučuju da se jaja jedu cijela, kako bi se u potpunosti iskoristio njihov nutritivni potencijal.

Jaje je prava riznica nutritivne vrijednosti. Žumance sadrži vitamine A, D, E, K i B vitamine, kao i elemente kao što su gvožđe, selen i cink. Takođe sadrži nezasićene masne kiseline, holin i lutein. S druge strane, proteini, iako manje raznoliki u pogledu komponenti, obezbjeđuju tijelu esencijalne aminokiseline.

Jaja su bogata nezasićenim masnim kiselinama, uključujući omega-3, koje podržavaju funkciju mozga i vida. Holin, prisutan u žumancetu, igra ključnu ulogu u funkcionisanju nervnog sistema, mozga i jetre.

Prema istraživanjima, žumance je vrijednije po svom hemijskom sastavu, ali istovremeno i kaloričnije. Proteini, zauzvrat, obezbjeđuju tijelu sve neophodne aminokiseline, uključujući i egzogene, koje tijelo ne može samostalno da proizvede. Zato naučnici preporučuju da se jaja jedu cijela kako bi se u potpunosti iskoristio njihov nutritivni potencijal.

Anketa

Koji dio jajeta više jedete?

  • Žumance obožavam.

    16.67% (1)

  • Uvijek biram bjelance.

    0% (0)

  • Jedem cijela jaja, volim i bjelance i žumance.

    83.33% (5)

Koji dio jajeta više jedete?

Rezultati

Sastav jaja varira u zavisnosti od ishrane kokošaka. U proljeće i ljeto, kada imaju pristup zelenoj travi, njihova jaja sadrže više vitamina A. Zauzvrat, jaja kokošaka iz slobodnog uzgoja sakupljena leti mogu da imaju do dva puta veću koncentraciju vitamina D u odnosu na ona iz zimske sezone.

Kuvanje jaja utiče na njihov sadržaj hranljivih materija. Meko kuvana jaja su hranljivija od tvrdo kuvanih, ali zbog rizika od infekcije salmonelom, važno je se pobrinuti da se bjelančevina stvrdne, posebno u slučaju jaja iz nesigurnog izvora. Meko kuvana jaja takođe su lakša za varenje i bolje se apsorbuju.

Dijetetičarka Keri Rukston, koja piše za časopis Nutrients, ukazuje da je jedenje do 14 jaja nedjeljno bezbjedno i može da podrži proces gubitka težine. Međutim, toplotna obrada smanjuje sadržaj lecitina, što pomaže u ograničavanju apsorpcije holesterola.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop