Ako imate visok holesterol, možete da spremite jaja koja će biti bogatija proteinima, a ne zasićenim mastima.
Jaja su odlična opcija za doručak, ručak ili večeru, ali način na koji ih pripremate može da utiče na zdravlje srca. Iako jedno veliko jaje sadrži 186 miligrama holesterola i samo 1,5 grama zasićenih masti, za osobe sa visokim holesterolom važno je da ograniče hranu bogatu zasićenim mastima.
Ako više volite da uživate u jajima na bolji način, možete da odvojite bjelanca od žumanaca i spremite samo belance bez dodavanja ulja ili putera. Bjelanca ne sadrže holesterol i zasićene masti, što ih čini dobrom alternativom za ljude koji moraju da drže holesterol pod kontrolom.
Na primjer, dva bjelanca sadrže više proteina nego cijelo jaje, ali bez holesterola ili zasićenih masti. Ako želite opciju doručka koja uključuje jaja i druge namirnice, možete da dodate hranu koja pomaže u snižavanju lošeg holesterola (LDL) i povećanju dobrog holesterola (HDL).
Koja hrana pomaže u snižavanju holesterola?
Određene namirnice mogu blagotvorno da utiču na holesterol zbog sadržaja rastvorljivih vlakana, mononezasićenih masti i antioksidanata. Rastvorljiva vlakna u ovsu, na primjer, vezuju se za holesterol u tankom crijevu i uklanjaju ga iz tijela. Mala činija ovsenih pahuljica u kombinaciji sa bjelancima može da bude odličan izbor za zdrav doručak.
Mahunarke, kao što je pasulj, takođe su bogate rastvorljivim vlaknima, što ih čini korisnim dodatkom ishrani. Druge namirnice bogate mononezasićenim mastima, kao što je avokado, mogu da pomognu u podizanju HDL-a, dobrog holesterola za srce. Paradajz takođe sadrži snažan antioksidans, likopen, koji, prema studiji objavljenoj 2006. u Clinical and Investigative Medicine, može da poboljša nivo HDL-a do 15 odsto. Za zdrav i obilan doručak možete da kombinujete sve ove sastojke.
(MONDO)