Čorba od pečene crvene paprike sa slaninicom biće pravi raj za vaše nepce.

Sastojci
Za pečene paprike:
- 3 velike slatke crvene paprike
- maslinovo ulje
- so, biber
Za čorbu od crvene paprike:
- 6 kriški dimljene slanine
- 2 kašike slanog putera
- 1 luk, isječen na kockice
- 2 šargarepe, isječene na kockice
- 1 štap celera, isječen na kockice
- 6 čenova bijelog luka, isječenog na kockice
- so, biber, origano, bosiljak, mljevena paprika, majčina dušica, ruzmarin, peršun
- 4 šolje paradajz sosa
- 1 veliki slatki krompir, oljušten i narezan na kockice
- 6 šolja pilećeg bujona
- 3 šolje mlijeka
- 1 šolja rendanog parmezana
Kako se pravi čorba:
Ukoliko volite miris pečenih paprika u svom domu, napravite ovu ukusnu čorbu sa dodatkom slaninice koja će vas očarati na prvi zalogaj.
Zagrijte rernu na 220 stepeni. Veliki pleh obložite papirom za pečenje. Paprike operite, prepolovite i izvadite sjemenke. Obilno ih pokapajte uljem i začinite solju i biberom. Pecite paprike 30 do 35 minuta, dok lepo ne omekšaju.
U međuvremenu pripremite čorbu. Zagrijte veliki lonac za supu na srednjoj vatri i prvo dodajte kriške slanine. Stavite slaninu dok ne porumeni i ne postane hrskava, a zatim je izvadite na tanjir obložen papirnim ubrusima i ostavite sa strane. U masnoću od slanine dodajte puter i ostavite da se istopi. Zatim dodajte luk, šargarepu i celer i dinstajte dok luk ne omekša. Zatim dodajte bijeli luk i začinsko bilje i začine: so, biber, papriku, bosiljak, origano, majčinu dušicu i ruzmarin. Dodati i paradajz sos, pa sve izmešati.
Ako želite bogatiji ukus čorbe, 1 šolju mlijeka zamijenite pavlakom.
Zalijte pilećim bujonom, dodajte batat isečen na kockice, poklopite šerpu poklopcem i pustite da provri. Smanjite potom vatru i kuvajte oko 15 do 20 minuta, dok krompir ne omekša.
U supu dodajte pečene paprike i sklonite je sa vatre. Koristite štapni mikser ili običan blender i izmiksajte supu dok ne postane glatka, kremasta i bez grudvica.
Vratite čorbu na šporet, dodajte mlijeko i zagrijavajte na srednjoj vatri dok se ne zagrije. Dodajte šolju rendanog parmezana i svježe seckani peršun. Miješajte dok se sir ne otopi.
(MONDO/Stvar ukusa)