Potaž sa brokolijem se pravi uz dodatak bijelog luka koji mu daje savršenu aromu.

Sastojci:
- 3 kašike putera
- 2 srednja luka, grubo isjeckana
- 6 čenova bijelog luka, vrlo sitno isjeckanih
- ½ kašičice tucane paprike
- 1 ¼ kašičica fine morske soli
- biber, po ukusu
- 1 kg brokolija
- 340 g krompira, oljuštenog i isječenog na kockice
- 1,5 l vode
- 200 g narendanog kačkavalja
Recept za aromatični potaž sa brokolijem:
Za ovaj potaž rastopite puter u loncu na niskoj vatri. Dodajte crni luk, bijeli luk, tucanu papriku, ¼ kašičice soli i malo bibera. Promiješajte da se sjedini, a zatim poklopite šerpu i dinstajte povremeno miješajući, dok luk ne omekša, oko 8 do 10 minuta.
U međuvremenu, isjecite brokoli na cvjetove i stabljke. Stabljike isjecite na komadiće i ostavite na stranu. Cvjetove brokolija takođe stavite na stranu za kasnije. Ubacite isjeckane stabljike brokolija i isjeckani krompir u šerpu i promešajte. Sipajte vodu i preostalu 1 kašičicu soli. Pojačajte vatru na najjače i dovedite smesu do ključanja, a zatim smanjite vatru na nisku i poklopite lonac.
Krčkajte stabljike brokolija i krompir ne omekšaju, oko 20-25 minuta. U međuvremenu, isjeckajte cvjetove brokolija na komadiće. Kada krompir i stabljike omekšaju, dodajte polovinu cvjetića u lonac, promiješajte, poklopite i kuvajte dok ne postanu svijetlozeleni, oko 3 do 5 minuta. Skinite lonac sa vatre. Izblendirajte čorbu kada se prohladi, u serijama, dok smjesa ne bude potpuno glatka, a zatim vratite u šerpu.
Vratite lonac na srednju vatru i dodajte preostale cvjetove. Poklopite i kuvajte još 4 do 7 minuta. Dodajte zatim narendani kačkavalj i miješajte dok ne postane glatko. Podijelite čorbu u činije i pospite sa još malo rendanog kačkavalja. Uživajte!
(MONDO/Stvar ukusa)