Pileća gnijezda punjena sirom i povrćem zapeku se u rerni i tako dobijete pravi specijalitet, kome niko neće odoljeti.

Sastojci:
- 500 g mljevenog pilećeg mesa
- 2 jajeta
- 1/2 luka
- 100 ml vode
- 2 kriške bijelog hljeba
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- 1/2 kašičice mljevene paprike
- 1/2 kašičice bibera
- so po ukusu
Za fil:
- 1 crvena paprika
- 1 paradajz
- 100 g kačkavalja
Recept za pileća gnijezda:
Kako biste pripremili piletinu na ovaj način, prvo pripremite sastojke za punjenje. Sir, crvenu papriku i paradajz isjecite na kockice i ubacite ih u činiju, pa pomiješajte. Zatim isjecite dvije kriške bijelog hljeba na komadiće i ubacite u činiju. Sipajte sa 100 ml vode ili mlijeka. Ostavite hljeb 5 minuta da se natopi. Nasjeckajte pola luka na kockice. Stavite 500 g mljevenog pilećeg mesa u činiju i dodajte mu sjeckani luk.
Hljeb malo umijesite i dodajte u mljeveno meso, kao i so, biber, mljevenu papriku i sušeni bosiljak. Razbijte 1 jaje i umiješajte rukama u smjesu, dok ne postane glatka. Od pripremljenog mljevenog mesa formirajte ćufte i odmah ih stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pomoću čaše napravite udubljenja u ćuftama. Stavite pripremljeno punjenje u svaku šupljinu. Premažite gnijezda žumancetom. Stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni. Pecite oko 35-40 minuta. Prije serviranja pospite začinskim biljem.
BONUS VIDEO:
(MONDO/Stvar ukusa)