Pečeno pile filovano kestenjem i pirinčem je idealan izbor za ručak za cijelu porodicu.
Sastojci:
- pile od 1,6 kg
- 120 g pirinča
- 1 jabuka
- 10 kestenova
- 1/3 ljute paprike
- 4 grančice majčine dušice
- 1 l vode
- 2 supene kašike soli
- 3 kašike ulja
- 1 štapić cimeta
- 2 kašike soka od limuna
Recept za pečeno pile sa kestenjem i jabukama:
Piletinu dobro operite, odsjecite masnoću i stavite u litar vode sa 2 kašike soli na 4-6 sati, ako je piletina velika, onda preko noći. Kestenje skuvajte i oljuštite dan ranije, pa ih zamrznite. Pirinač skuvajte djelimično, a jabuku oljutite i očistite od sjemenki pa isjecite na kriške.
U činiji pomiješajte pirinač, kestenje, jabuku, dodajte sitno isjeckane ljute paprike i grančice majčine dušice. Posolite, dodajte kašiku maslinovog ulja i limunov sok, pa dobro promiješajte. Napunite piletinu pripremljenim filom i ubacite štapić cimeta. Izbodite stomak čačkalicama da fil ne bi ispao. Zavežite pileće batake kuhinjskim koncem, a krila ugurajte ispod trupa da ne bi izgorjela. Prelijte piletinu uljem.
Zagrijte rernu na 200 stepeni i pecite piletinu 30 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 160 i pecite još 1,5 sat (može i duže, vrijeme zavisi od veličine piletine). 15-20 minuta prije kuvanja pirinča pojačajte temperaturu da se na vrhu stvori zlatna korica.
(MONDO/Stvar ukusa)