Kuhinja

Pileći karabataci u sosu od bijelog vina i pavlake

Autor Lena Sudar

Pileći karabataci u sosu od bijelog vina i pavlake su poput ručka iz najboljeg restorana, a jednostavno se pripremaju.

Pileći karabataci u sosu od belog vina i pavlake
Izvor: prt scr / yt / chefalextrim / canva

Sastojci:

  • 4 pileća karabataka
  • 1/2 luka isječenog na kockice
  • 1 ljutika isjeckana na kockice
  • 1 čen bijelog luka sitno nasjeckanog
  • 2 kašike estragona sjeckanog
  • 1 kašika svježih listova majčine dušice
  • 1 kašika paradajz paste
  • 200 ml crvenog vinskog sirćeta
  • 400 ml bijelog vina
  • 400 ml pilećeg bujona
  • 400 ml pavlake za kuvanje
  • so i biber po ukusu
Zašto je korisno jesti crni luk?

Crni luk je bogat vlaknima, koja mogu da poboljšaju zdravlje debelog crijeva i smanje upale. Sadrži vitamin C, značajan za imunitet, B9 i B6 vitamin, kao i kalijum koji pogodno djeluje na krvni pritisak. Takođe je bogat antioksidansima.

Priprema:

Kako biste napravili piletinu na ovaj način, prvo pripremite povrće, tako što ćete ga isjeckati. U tiganju ispržite piletinu sa obe strane na ulju dok lijepo ne porumeni, pa izvadite iz tiganja.

Dodajte luk, ljutiku i bijeli luk u tiganj i pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni. Dodajte paradajz pastu i nastavite da kuvate 2 minuta. Pojačajte toplotu i dodajte sirće.

Kuvajte do ključanja, i nastavite da kuvate dok ne dobijete konzistenciju poput sirupa. Dodajte vino i kuvajte 2 minuta. Dodajte bujon i začinsko bilje i ostavite da provri. Kada provri dinstajte na laganoj vatri, dodajte komade piletine i poklopite, pa nastavite da dinstate 15-20 minuta.

Skinite poklopac i izvadite komade piletine. Dodajte pavlaku za kuvanje i pustite da provri. Kuvajte dok se ne smanji za 50%. Vratite piletinu nazad u šerpu i poklopite, pa ostavite 1 minut da se piletina ponovo zagrije. Servirajte sa dosta sosa i još sjeckanog estragona. 

(Stvar ukusa/MONDO)