Kuhinja

Faširane šnicle od krompira i povrća sa sirom

Izvor Stvar ukusa

Faširane šnicle od krompira i povrća sa sirom su sočne, mekane i vrlo jednostavne za pripremu.

Faširane šnicle od krompira i povrća sa sirom
Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 600 g krompira
  • 1 luk
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 2 kašike gauda sira isjeckanog
  • 2 mala jajeta
  • malo soli
  • malo bibera
  • malo muskatnog oraščića
  • 1 šargarepa
  • 1 crvena paprika
  • 3 kašike ulja
  • 230 g krem sira
  • malo bilja i začina koje volite
Dodajte prezle za hrskavost.

Ako želite da faširane šnicle budu hrskave, možete da ih uvaljate u prezle prije nego što počnete da ih pržite.

Recept za faširane šnicle od krompira i povrća sa sirom:

Kako biste napravilifaširane šnicle, prvo skuvajte krompir u koži, oko 20 minuta. U međuvremenu isjeckajte luk. Kada je krompir skuvan, skinite kožu i izgnječite ga dok je još vruć. Pustite da se pire krompir potpuno ohladi prije nego što dodate sljedeće sastojke. U ohlađeni krompir dodajte sir, jaja, luk i peršun, kao i so, biber i muskatni oraščić po ukusu. Ostavite na stranu.

Oljuštite šargarepu, pa nju i papriku nasijecite na vrlo sitne kockice. Pržite šargarepu i papriku na 1 kašici ulja, dok ne omekša. Zatim ga pomiješajte sa krem sirom. Posolite i pobiberite po potrebi, dodajte začine i začinsko bilje po želji i dobro promiješajte. Testo krompira podijelite na 6 dijelova iste veličine. Oblikujte svaki dio u loptu, a zatim ga spljoštite u veliki krug.

Dodajte malo mješavine krem sira za fil, napunite svaku šniclu, tako što ćete fil da stavite u sredinu i spojite ivice opet u loptu, pa ponovo spljoštite. Zagrijte preostale 2 kašike ulja i propržite šnicle. Izvadite iz tiganja kada obje strane porumene, a zatim servirajte sa povrćem po želji. Možda ćete željeti da napravite i faširane šnicle od tunjevine.

StvarUkusa