Kuhinja

Zapečeni feta sir sa medom po grčkom receptu

Autor Vesna Kerkez

Zapečeni feta sir sa medom po grčkom receptu je tipičan za Mediteran i savršeno balansira slako i slano.

Zapečeni feta sir sa medom po grčkom receptu
Izvor: prt scr / instagram / chef_zouheir/ canva

Sastojci:

  • 230 g feta sira
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika sjemena susama
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • svježe grančice majčine dušice (za ukras, po želji)
  • hrskavi hljeb, za serviranje
Savjet za bolji ukus zapečenog feta sira:

Dodajte prije pečenja prstohvat tucane paprike i dobićete pikantnu verziju sira. Svakako, važno je da koristite kvalitetan feta sir, kako se ne bi isušio tokom pečenja. Možete da tostirate sjemenke susama prije nego što ih dodate na fetu.

Recept za zapečeni feta sir sa medom:

Kako biste pripremili sir na ovaj način, prvo zagrijte rernu na 200°C. Prebacite feta sir u posudu za pečenje manje veličine. Pokapajte maslinovo ulje ravnomerno preko sira, a zatim obilno sipajte med po površini sira. Pospite susamom i malo ga utapkajte u sir.

Prebacite posudu u zagrejanu rernu i pecite 15 minuta, ili dok feta ne omekša i ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 1-2 minuta. Ukrasite svježim grančicama majčine dušice. Servirajte odmah sa hrskavim hljebom. Uživajte! 

(MONDO/Stvar ukusa)