Kuhinja

Posni potaž od praziluka i krompira

Posni potaž od praziluka i krompira je vrlo hranljiv i aromatičan.

Posni potaž od praziluka i krompira
Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 2 velika čena bijelog luka, isjeckana
  • 500 g praziluka, tanko isječenog
  • 500 g krompira, isječenog na kockice
  • 500 ml povrtnog bujona
  • 500 ml biljnog mlijeka
  • sjeckani vlašac za ukras
Zašto je korisno da jedete praziluk?

Praziluk sadrži značajnu količinu proteina, nije kaloričan i sadrži minimalnu količinu masti. Bogat je rastvorljivim vlaknima koja su pogodna za zdravlje crijeva. Takođe je značajan izvor beta-karotena, koji se pretvara u vitamin A, a sadrži i vitamin K1. Bogat je manganom, bakrom i gvožđem.

Recept za posni potaž od praziluka i krompira:

Kako biste napravili potaž, zagrijte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri i pržite bijeli luk i praziluk, miješajući, dok povrće ne omekša. Dodajte krompir i bujon, pa poklopite i dinstajte 15 minuta dok praziluk i krompir ne omekšaju.

Sipajte biljno mlijeko, a zatim sklonite sa vatre i umutite ručnim blenderom dok smjesa ne bude skoro glatka, sa blago zrnastom teksturom. Pospite vlašcem i uživajte! 

(StvarUkusa/Mondo)