Recept dana

Prijedlog za ručak: Začinjena pečena pastrmka

Autor Vesna Kerkez

Začinjena pečena pastrmka prelivena otopljenim puterom i limunom je ručak za cijelu porodicu, savršeno zdrav i jednostavan.

Začinjena pečena pastrmka
Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 60 g putera
  • 450 g pastrmke, očišćene
  • so i biber po ukusu
  • 2 kašike cijeđenog limunovog soka
  • 2 kašike sjeckanog svježeg peršuna
Zašto je korisno da jedete pastrmku?

Pastrmka sadrži veliku količinu vitamina B12, sadrži kalijum, fosfor, kompleks vitamina B, selen, i ima vrlo povoljno dejstvo na ljudski organizam.

Recept za začinjenu pečenu pastrmku:

Kako biste pripremili pastrmku, prvo rastopite puter u šerpi na niskoj vatri dok ne zamiriše i postane zlatno-braon, oko 1 minut. Isključite toplotu. Obložite pleh za pečenje komadom aluminijumske folije. Stavite pastrmku na foliju tako da su bočne strane kože dole. Prelijte je sa oko 1/2 kašičice otopljenog putera.

Obilno začinite solju i crnim biberom. Pomerite rešetku u rerni blizu vrha i zagrijte rernu na jaku vatru. Pecite pastrmku 2 ili 3 minuta. Izvadite iz rerne.

Vratite tiganj preostalog otopljenog putera na jaku vatru, umiješajte limunov sok i peršun. Pustite sos da proključa, pa izmiješajte da se sjedini. Servirajte pastrmku prelivenu sosom. Uživajte! 

BONUS VIDEO:

(MONDO/StvarUkusa)