Kuhinja

Slana poslastica: Pileća salata sa kuvanim jajima i kukuruzom

Autor Vesna Kerkez

Ova pileća salata je prava praznična poslastica i sigurno će osvojiti sve koji je probaju.

Pileća salata sa kuvanim jajima i kukuruzom
Izvor: Printscreen/Youtube/ЭТО ВКУСНЯТИНА

Sastojci:

Za salatu:

  • 500 g pilećeg filea (sirovog)
  • 3 kuvana krompira 
  • 1 crni luk 
  • 150 g topljenog sira
  • 5 kuvanih jaja
  • 1 konzerva kukuruza
  • 250 g majoneza
  • So i biber po ukusu

Marinada za pileći file:

  • 1 litar vode
  • 1 lovorov list
  • slatka mljevena paprika, biber
  • 2 kašičice soli
  • pola kašičice šećera

Marinada za luk:

  • pola kašičice soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika sirćeta 
  • Hladna voda

Priprema:

Ako volite bogate i kremaste salate koje su istovremeno izdašne i dekorativne, ova slojevita pileća salata biće pun pogodak! Savršeno se uklapa u svečane prilike, ali i kao specijalitet za porodične ručkove. Njen puni ukus dolazi od sočno mariniranog pilećeg mesa, nježnog krompira, hrskavog luka i topljenog sira, sve povezano laganim slojevima majoneza.

Savjeti za najbolji ukus:

Pileći file mariniran na ovaj način biće nevjerovatno sočan i mekan.

Luk možete isprati hladnom vodom prije dodavanja u salatu ako želite blaži ukus.

Ukoliko želite, majonez možete zamijeniti grčkim jogurtom za laganiju varijantu.

Mariniranje i priprema mesa: U šerpu sipati litar vode, dodati lovorov list, mljevenu papriku, biber u zrnu, so i šećer. Prokuvati minut, pa ubaciti pileći file. Kuvati 2 minuta od ključanja, zatim skloniti sa ringle i ostaviti meso u vodi 1 sat kako bi postalo mekano i sočno. Nakon toga, rukama ga razdvojiti na vlakna.

Mariniranje luka: Crni luk isjeći na brkove i staviti u činiju. Dodati so, šećer i sirće, pa preliti hladnom vodom. Sve promiješati i ostaviti da odstoji 10 minuta, zatim ocijediti.

Sastavljanje salate: Na tanjir nanijeti tanki sloj majoneza. Krompir izrendati na krupno i rasporediti kao prvi sloj, začiniti solju i biberom, pa premazati majonezom. Kao drugi sloj staviti vlaknasti pileći file. Preko mesa rasporediti marinirani luk i premazati majonezom. Skuvati jaja, odvojiti bjelanca i žumanca. Prvo narendati žumanca i dodati sloj majoneza. Dodati ocijeđeni kukuruz i ponovo premazati majonezom. Topljeni sir prethodno staviti u zamrzivač na 30 minuta, zatim ga izrendati i nanijeti kao sljedeći sloj. Premazati majonezom. Na kraju, narendati bjelanca kao završni sloj i oblikovati ivice salate. Salatu ostaviti u frižideru nekoliko sati prije služenja kako bi se ukusi lijepo sjedinili.

BONUS VIDEO:

(MONDO/Stvar ukusa)