Kuhinja

Pohovane palačinke sa sirom, šunkom i pečurkama

Autor Vesna Kerkez

Pohovane palačinke sa sirom, šunkom i pečurkama su pravi specijalitet, savršen za večeru, brzinski ručak i uživanje u najboljem spoju ukusa.

Pohovane palačinke sa sirom, šunkom i pečurkama
Izvor: prt scr / yt/ French Cooking Academy

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 60 g brašna
  • 240 ml mlijeka
  • 3 kašike rastopljenog putera, podijeljeno
  • 1/4 kašičice soli

Za fil:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 230 g šampinjona
  • 2 ljutike, sjeckane
  • 3 kašike kukuruznog škroba
  • 470 ml mlijeka, podijeljeno
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • so i biber
  • 8 kriški kuvane šunke
  • 120 g narendanog kačkavalja

Recept za pohovane palačinke sa sirom, šunkom i pečurkama:

Kako biste napravili ove palačinke, prvo u blenderu izblendirajte jaja, brašno, mlijeko, 2 kašike putera i so, dok smjesa ne postane glatka. Zagrijte tiganj na srednjoj vatri. Premažite ga sa malo preostalog putera. Za svaku palačinku, sipajte oko 60 g tijesta u sredinu tiganja, naginjući i vrteći da premažete dno. Pržite dok se ne stegne i ivica ne porumeni, oko 1 minut. Okrenite i nastavite sa prženjem 30 sekundi. Ponovite dok ne ispečete sve palačinke.

Nakon toga napravite fil tako što ćete u posebnom velikom tiganju da zagrijte ulje na jakoj vatri. Dodajte pečurke i ljutiku, pa pržite povremeno miješajući, dok pečurke ne postanu zlatno smeđe, oko 8 minuta. U međuvremenu, u maloj posudi pomiješajte kukuruzni skrob i 120 ml mlijeka. U šerpi zagrijte preostalo mlijeko na laganoj vatri; dodajte mješavinu kukuruznog skroba i kuvajte, neprestano miješajući, dok se sos ne zgusne, oko 5 minuta. Dodajte muskatni oraščić i začinite solju i biberom. Kombinujte dvije trećine sosa sa mešavinom pečuraka, dobro promiješajte. Odložite preostali sos.

Zagrijte rernu na 190 stepeni. Stavite palačinke na radnu površinu. Rasporedite oko 60 g fila od pečuraka duž centra svake palačinke, a odozgo stavite 1 krišku šunke. Presavijte suprotne strane svake palačinke prema filu i dobro umotajte. Rasporedite stranu sa šavom nadole u ​​jednom sloju u posudu za pečenje. Prelijte preostalim sosom i pospite sirom. Pecite dok sir ne porumeni, oko 10 minuta. Uživajte! 

(MONDO/StvarUkusa)