Kuhinja

Njoke sa paradajz sosom i bosiljkom

Autor Lena Sudar

Njoke sa paradajz sosom i bosiljkom su vrlo sočne i mekane, a po želji napravite sami tijesto.

Njoke sa paradajz sosom i bosiljkom
Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • 3 čena bijelog luka sitno isjeckana
  • 1 paradajz isječen na kockice sa sokom
  • 2 kašike paradajz paste
  • 60 ml pilećeg bujona ili bijelog vina
  • 1/4 kašičice mešavine suvih začina
  • 450 g nekuvanih krompirovih njoka
  • 120 g isjeckane mocarele
  • 120 g rendanog parmezana
  • šaka svježeg bosiljka isjeckanog
  • so i biber po ukusu

Recept za njoke:

Kako biste napravili njoke, stavite ulje i puter u dubok tiganj na srednjoj vatri. Kada se zagrije, dodajte bijeli luk i pržite 30 sekundi. Dodajte paradajz isječen na kockice, paradajz pastu, pileći bujon i mašavinu suvih začina, pa promješajte.

Umiješajte njoke. Pustite da se kuvaju 5-7 minuta, često mješajući. Sos će se zgusnuti. Isprobajte njoke, a ako su kuvane, umiješajte mocarelu, parmezan i bosiljak, dok se sirevi ne istope. Začinite solju i biberom po potrebi i odmah servirajte. Uživajte! 

(Stvar ukusa/MODNO)