Kuhinja

Jednostavna pita sa tikvicama

Autor mondo.ba

Pita sa tikvicama se lako pravi i vrlo je sočna, idealna za bilo koji obrok.

Recept za pitu s tikvicama
Jednostavna pita sa tikvicama
Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 700 g tikvica, isjeckanih
  • 1/2 kašičice soli
  • 4 jajeta, lagano umućena
  • 240 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 120 g sitno sjeckanog luka
  • 120 g putera, rastopljenog
  • 120 g isjeckanog kačkavalja
  • 120 g rendanog parmezana
  • 1 kašičica sjeckanog svežeg ruzmarina
  • 1 kašičica sjeckanog peršuna
  • 1/2 kašičice mljevenog crnog bibera
Šta možete da stavite umjesto tikvica?

Umjesto tikvica ubacite po 1/2 ​​crvene, žute i narandžaste sjeckane paprike, šaku svježeg spanaća, 2 kašike svježeg bosiljka, 2-3 kašike svježeg peršuna, 180 g čeri paradajza narezanog na četvrtine, proprženu 1/2 crvenog luka i dva velika čena bijelog luka prženog na malo ulja.

Recept za jednostavnu pitu sa tikvicama:

Kako biste napravili ovu pitu, prvo stavite isjeckane tikvice u posudu i pospite ih sa 1/2 kašičice soli, pa ostavite da odstoje 15 minuta. Prebacite u čistu kuhinjsku krpu i iscijedite višak tečnosti u sudoperu. Zagrijte rernu na 175 stepeni C.

Podmažite okruglu tepsiju za pitu. U velikoj činiji pomiješajte tikvice, jaja, brašno, prašak za pecivo, luk, rastopljeni puter, kačkavalj, parmezan, ruzmarin, peršun i biber, pa dobro promiješajte.

Rasporedite smjesu u pripremljenu tepsiju. Pecite u zagrijanoj rerni dok ne porumeni i nož ubačen u sredinu ne bude čist, oko 45 minuta. Servirajte i uživajte. 

(Stvar ukusa/MONDO)