Njoke sa paradajz sosom i bosiljkom su vrlo sočne i mekane, a po želji napravite sami tijesto.

Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika putera
- 3 čena bijelog luka sitno isjeckana
- 1 paradajz isječen na kockice sa sokom
- 2 kašike paradajz paste
- 60 ml pilećeg bujona ili bijelog vina
- 1/4 kašičice mešavine suvih začina
- 450 g nekuvanih krompirovih njoka
- 120 g isjeckane mocarele
- 120 g rendanog parmezana
- šaka svježeg bosiljka isjeckanog
- so i biber po ukusu
Recept za njoke:
Kako biste napravili njoke, stavite ulje i puter u dubok tiganj na srednjoj vatri. Kada se zagrije, dodajte bijeli luk i pržite 30 sekundi. Dodajte paradajz isječen na kockice, paradajz pastu, pileći bujon i mašavinu suvih začina, pa promješajte.
Umiješajte njoke. Pustite da se kuvaju 5-7 minuta, često mješajući. Sos će se zgusnuti. Isprobajte njoke, a ako su kuvane, umiješajte mocarelu, parmezan i bosiljak, dok se sirevi ne istope. Začinite solju i biberom po potrebi i odmah servirajte. Uživajte!
(Stvar ukusa/MODNO)