probajte

Savršen praznični hljeb iz manastirske kuhinje: Tradicionalni recept sa Svete gore

Autor Jasmina Glišić

Ovaj hljeb je simbol jednostavnosti, vjere i blagostanja – idealan za prazničnu trpezu, a recept dolazi sa Svete gore.

Izvor: Shutterstock

U danima kada se dom ispunjava mirom, tišinom i duhovnom pripremom, posebno tokom posta ili prazničnih dana, priprema jednostavnog, ali uksnog manastirskog hljeba postaje i čin vjere i ljubavi.

Ovaj recept dolazi iz monaške kuhinje sa Svete gore i pravi se bez žurbe, sa poštovanjem prema svakom sastojku i koraku u pripremi.

Idealno se uklapa u trpezu tokom posta, uz supe od povrća, salate ili posne namaze, a kada zamiriše iz rerne, cijela kuća odiše toplinom. 

Sastojci:

  • 1 kg brašna od cijelog zrna pšenice
  • 2 kg bijelog brašna
  • 1,5 kašičica suvog ili svježeg kvasca
  • 2 i po kašičice soli
  • mlaka voda (koliko je potrebno da se umijesi srednje čvrsto tijesto)

Priprema:

Veče prije nego što planirate da pravite hljeb, u jednoj činiji pomiješajte kvasac sa malo mlake vode i brašna, tako da smjesa podsjeća na redju kašu. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite je na toplom mjestu preko noći da nadođe.

Ako koristite svjež kvasac, možete preskočiti ovaj korak i odmah ga rastvoriti u malo mlake vode sa dodatkom brašna prije miješenja.

Sutradan, prosijte bijelo i integralno brašno u veliku vanglu. Napravite udubljenje u sredini i sipajte u njega nadošli kvasac. U zasebnoj činiji rastvorite so u mlakoj vodi, pa i tu vodu postepeno dodajte u brašno.

Mijesite tijesto dok ne postane srednje čvrsto i prestane da se lijepi za ruke. Važno je da se ne pretjera sa vodom - tijesto treba da bude elastično, ali da zadrži oblik.

Podijelite tijesto u prethodno nauljene kalupe za hljeb (ili tepsije), pokrijte ih čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da narastu. Kada se udvostruče, hljeb je spreman za pečenje.

Oštrim nožem pažljivo zasijecite gornju koru u obliku krsta ili jednostavnih šara, kako bi para izlazila ravnomjerno. Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 200°C oko jedan sat, ili dok korica ne postane zlatna i čvrsta.

BONUS VIDEO: