• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji hljeb je najzdraviji? Doktor upozorio na razne trikove na etiketama

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Zašto bi trebalo da izbjegavate industrijski "domaći" hljeb iz supermarketa

 Koji hljeb je najzdraviji Izvor: Shutterstock, Instagram / tim.spector

Sve više nas traga za zdravim varijantama hljeba, pa izbor često pada na onaj koji nosi oznaku "domaći" ili "bakin" hljeb. Međutim, stručnjak za ishranu, profesor dr Tim Spektor, upozorava da ova opcija nije tako zdrava kao što se čini.

Dok su pravi "domaći" hljeb naše bake pripremale od tijesta sa domaćom "majom" tj. sopstvenim kvascem, onaj koji nalazimo na policama supermarketa često sadrže razne hemikalije.

Dr Spektor kaže da nas često zavaravaju i etikete na kojima piše "visok sadržaj vlakana", zbog čega pomislimo kako je to zdrav hljeb. Nažalost, uglavnom su ovo samo marketinški trikovi.

"Mnogi proizvodi sadrže komercijalni kvasac, arome i emulgatore, kako bi se imitirao ukus pravog domaćeg hljeba, ali oni se proizvode mnogo brže nego onaj domaći i sadrže dodatke koji ne spadaju u zdravu hranu", rekao je dr Spektor.

Izvor: Shutterstock

Emulgatori su čest dodatak industrijskim proizvodima, od torti do jogurta. Stručnjaci upozoravaju da oni mogu narušiti balans između masnog i vodenog sloja u crijevima, što dovodi do stvaranja "rupa" u zaštitnoj crijevnoj barijeri. Time se može povećati rizik od bakterijskih infekcija u crevima.

Šta je zdravija opcija?

Prema riječima profesora Spektora, najbolji izbor je svježe pečen pravi domaći hljeb, a ko za to nema vremena, neka izabere ražani ili speltin hljeb iz pekare. Idealno je ako on ima još i dodate sjemenke.

Ako baš morate da kupite hljeb u prodavnici, dr Spektor savjetuje da obratite pažnju na odnos vlakana i šećera – birajte proizvode sa visokim sadržajem vlakana i niskim nivoom šećera. 

(MONDO/Lepa i srećna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop