Zašto bi trebalo da izbjegavate industrijski "domaći" hljeb iz supermarketa
Sve više nas traga za zdravim varijantama hljeba, pa izbor često pada na onaj koji nosi oznaku "domaći" ili "bakin" hljeb. Međutim, stručnjak za ishranu, profesor dr Tim Spektor, upozorava da ova opcija nije tako zdrava kao što se čini.
Dok su pravi "domaći" hljeb naše bake pripremale od tijesta sa domaćom "majom" tj. sopstvenim kvascem, onaj koji nalazimo na policama supermarketa često sadrže razne hemikalije.
Dr Spektor kaže da nas često zavaravaju i etikete na kojima piše "visok sadržaj vlakana", zbog čega pomislimo kako je to zdrav hljeb. Nažalost, uglavnom su ovo samo marketinški trikovi.
"Mnogi proizvodi sadrže komercijalni kvasac, arome i emulgatore, kako bi se imitirao ukus pravog domaćeg hljeba, ali oni se proizvode mnogo brže nego onaj domaći i sadrže dodatke koji ne spadaju u zdravu hranu", rekao je dr Spektor.
Izvor: ShutterstockEmulgatori su čest dodatak industrijskim proizvodima, od torti do jogurta. Stručnjaci upozoravaju da oni mogu narušiti balans između masnog i vodenog sloja u crijevima, što dovodi do stvaranja "rupa" u zaštitnoj crijevnoj barijeri. Time se može povećati rizik od bakterijskih infekcija u crevima.
Šta je zdravija opcija?
Prema riječima profesora Spektora, najbolji izbor je svježe pečen pravi domaći hljeb, a ko za to nema vremena, neka izabere ražani ili speltin hljeb iz pekare. Idealno je ako on ima još i dodate sjemenke.
Ako baš morate da kupite hljeb u prodavnici, dr Spektor savjetuje da obratite pažnju na odnos vlakana i šećera – birajte proizvode sa visokim sadržajem vlakana i niskim nivoom šećera.
(MONDO/Lepa i srećna)