• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nutricionistkinja otkriva koji hljeb najviše goji: "Ne treba ga izbaciti iz ishrane, jedan je najlošiji"

Autor Teodora Boškovski

Nutricionistkinja Nađa Radonjić otkriva koje vrste hljeba su zdravije od drugih.

 Koji je najbolji hljeb za ishranu Izvor: Dragana Gordic/Shutterstock.com/Youtube/Prva/Screenshot

Istraživanja pokazuju da jedemo upola manje hljeba nego prije 20-ak godina, a nažalost sve je više gojaznih. Nutricionistkinja Nađa Radonjić za Prva TV objasnila je da li je velika količina hljeba uzrok što smo sve više gojazni.

"Ja ne bih rekla da je velika količina hljeba uzork gojaznosti. Hljeb smo jeli kroz istoriju mnogo više nego danas. Mislim da smo ideju hljeba zamijenili na pogrešan način. Često u praksi čujem. 'Mi vam nismo ona primativna porodica koja jede bijeli hljeb'. Bijeli hljeb, iznenadićete se, ali ima manje kalorija nego integralni hljeb", objasnila je nutricionistkinja. Dodaje je bolji integralni hljeb i da ima veću količinu vlakana, minerala i vitamina.

"To zrno je mnogo bogatije od rafinisanog, bijelog pšeničnog. Intergalni hljeb ima veću količinu kalorija, ali i vlakana. Bolje je jesti integralni hljeb. Hljebu nije mjesto uz pirinač i krompir, što naša kultura ponekad podrazumijeva", rekla je ona.

Nutricionistkinja je istakla da hleb ne treba izbaciti iz ishrane. Naravno, osim ako ste intolerantni na gluten.

"Integralni hljeb ima B vitamina i korisnih sastojaka i ne treba ga tek tako izbaciti, ali ga treba tretirati kao obrok sam po sebi", dodala je.

Kada je riječ o crnom hljebu, nutricionistkinja Radonjić istakla je da bi crni integralni hljeb bio najzdravija opcija. Ako želite da izbjegnete gluten, potrebno je da izbacite iz ishrane ječam, pšenicu i raž, dok sve ostale žitarice su dobrodošle u hljebu. Nutricionistkinja je poređala vrste hljeba od najlošijeg do najboljeg. Prema njenom mišljenju najlošiji bi bio pšenični hljeb, dok ražani i ječmeni bi trebalo što ćešće uvrstiti u ishranu.

 (K1/MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop