Hljeb i gojenje ipak nisu u direktnoj vezi, pokazalo je jedno istraživanje.
Bijeli hljeb, o čijem štetnom dejstvu i takozvanim praznim kalorijama slušamo godinama, skinut je sa liste namirnica koje goje!
Istraživanje objavljeno u žurnalu "Napredak u ishrani" obuhvatilo je dva miliona ispitanika, i utvrđeno je da unos hljeba i srodnih namirnica nije imao veze sa obimom struka.
Stručnjaci su analizirali hranu visokog glikemijskog indeksa (GI), odnosno hranu koja dva sata nakon konzumiranja i dalje diže nivo glukoze u krvi. U takvu hranu spadaju bijeli hleb, bijeli pirinač, slatkiši, krompir i zaslađena pića.
Analizirani su podaci više od dva miliona odraslih ljudi, i nisu utvrđene nikakve konkretne razlike u indeksu tjelesne mase u zavisnosti od unosa hrane visokog, ili niskog GI.
Glikemijski indeks hrane takođe nije imao nikakve veze sa mršavljenjem ili smanjivanjem masnih naslaga na tijelu. laički rečeno, obim struka nije zavisio od toga da li su ljudi jeli brze ugljene hidrate, ili one koji sporo oslobađaju energiju.
Presudniju ulogu igrali su godine, genetika, osjetljivost na insulin, fizička aktivnost i indeks tjelesne mase, barem kada su u pitanju masne naslage, težina i obim struka.
Ovo istraživanje sprovedeno je jer se već nekoliko godina vodi polemika u naučnim krugovima o glikemijskom indeksu hrane. Od 2010, kada je Američki savjetodavni komitet za ishranu rekao da je nebitan, pa do 2015, kada je postignut svojevrsni konsenzus da je GI "vjerovatno relevantan u sprečavanju gojaznosti". Sada naučnici kažu - nebitan je.
(MONDO)