• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preokret: Ova "ozloglašena" namirnica zapravo nije krivac za gojenje?

Autor Nataša Petrović

Iako se o hljebu govori svašta – uglavnom da nije zdrav i da je glavni krivac za gojenje – nije baš sve tako. Evo šta o ovoj namirnici kaže nutricionista.

 Preokret: Ova "ozloglašena" namirnica zapravo nije krivac za gojenje? Izvor: Guliver/Getty Images/Tatiana

Ako se nekome požalite da imate višak kilograma, prvo što će vam reći da izbacite slatkiše i hljeb, jer je nekako uvriježeno mišljenje da su baš to glavni krivci za višak kilograma.

Ipak, nutricionista i fitnes guru Grejem Tomlinson kaže – iznenadiće se mnogi - da hljeb uopšte ne goji!

"Kada žele da smršaju ili održe vitku liniju, mnogi pretpostavljaju da treba da izbace hljeb iz ishrane. Kada govorimo o energiji, nema razlike između bijelog i crnog hljeba. I dok crni hljeb sadrži više vlakana, zbog čega nas brže zasiti, ipak je pametnije razmati ih u skladu sa cjelokupnim sastojcima", napisao je on na Instagramu, dodajući da " ionako nikad ne jedemo samo hljeb".

Drugim riječima, ono što on pokušava da kaže je da hljeb sam po sebi nije loš za liniju, već da je važno sa čim ga jedemo.

Da bi to demonstrirao, on je podijelio dvije fotografije, na kojima se vidi parče hljeba u kojem ima 95 kalorija, u poređenju sa parčetom hljeba na kojem se nalazi 40 grama putera od kikirikija i 30 grama džema. Ova dva sastojka dodaju hljebu 407 kalorija!

"Dakle, debata više nije o konzumiranju hljeba, niti o boji hljeba. Dodavanje skoro nevidljivih 10 grama putera od kikirikija na parče hljeba njegovu kalorijsku vrijednost podiže sa 95 na 169", istakao je Tomlinson.

Ne samo što tvrdi da nema potrebe dahljeb proglasi lošim namirnicom, smatra da to isto važi i za ostale.

"Razmišljanje o tome sa čim jedemo određene namirnice može da spriječi neželjeno 'demonizovanje' namirnica koje nam daju energiju kao i sve druge", ističe stručnjak.

Ipak, on dodaje da neki ljudi zaista jedu previše hljeba, time bespotrebno povećavajući ukupan dnevni unos kalorija.

"Pretjeran unos kalorija vremenom dovodi do gojenja, a ne hljeb", zaključio je on.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop