Pekari otkrili caku koja prepolovi kalorije kad jedemo hljeb!
Hljeb je osnovna namirnica ljudske ishrane. Nezamjenljiv je izvor hranljivih vlakana, ali i glavni krivac debljanja. Nutricionisti čestu ističu da treba izbjegavati hljeb od belog brašna, ali nije tajna da je baš on mnogima omiljen. Da li ste znali da ugljene hidrate koje unosite konzumacijom hljeba, možete da pretvorite u one zdravije?
Pekari su otkrili sjajan trik koji svako od nas može da primijeni. Kako kažu, nećete brinuti da li ste pojeli jedno, dva ili tri parčeta hljeba. Ovo je spas za sve one koji ne mogu da se odreknu ove namirnice, jer trik navodno može da prepolovi broj kalorija koje se unesu.
Kada kupujete ili pečete hljeb, stavite ga u zamrzivač. Zamrzavanje skrob pretvara u otporan skrob. Zvuči nevjerovatno, ali to znači da vaše telo dobija mnogo manje kalorija iz hljeba. Zapravo, otporni skrob hrani vaše crevne bakterije umjesto da vas ugoji. Najveći problem kod bijelog hljeba je to što zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo oslobađa energiju, pa podiže nivo šećera u krvi.
Ipak, oni koji nemaju porodičnu istoriju dijabetesa ne treba da izbjegavaju beli hleb, koji se idealno jede za doručak, jer ubrzava metabolizam, kažu naučnici. Brojne su preporuke od strane nutricionista širom svijeta da kvalitetan hljeb treba konzumirati više puta tokom dana, u količinama koje odgovaraju pojedincu. Kvalitetan hljeb, napravljen od integralnog ili raženog brašna, sadrži više minerala, vitamina, proteina i biljnih vlakana u odnosu na bijeli, jer se i proizvodi od punog zrna žitarice.
(MONDO)