• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brojne legende o nastanku: Francuski baget na Uneskovoj listi

Autor Dragana Božić

Francuski baget, pecivo specifičnog oblika od bijelog brašna, vode, kvasca i soli, uvršen je na Uneskovu listu kulturnog nasljeđa.

 shutterstock_732070264.jpg Izvor: Shutterstock

Baget, koji je postao francuski simbol širom svijeta, zauzima centralno mjesto u francuskoj prehrani već najmanje 100 godina, a postoji više legendi o njegovom nastanku.

Prema jednoj, pekari Napoleona Bonaparte smislili su uzak oblik peciva da bi ga vojnici lakše nosili, a prema drugoj osmislio ga je austrijski pekar Augist Cang.

Danas se baget prodaje za oko jedan evro, a svake godine u Francuskoj se napravi više od šest milijardi komada ovog peciva, prenio je AFP.

Ove godine, na listu svjetskog kulturnog nasljeđa uvršteni su i alžirska rai muzika i sos harisa iz Tunisa. Odluke su donesene na sastanku u Maroku.

Cilj Konvencije za zaštitu kulturne baštine iz 2003. godine je očuvanje "kulturnog nasljeđa zajednica, grupa i pojedinaca". 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop