Jednostavni desertni hljeb nije previše sladak, a možete da ga prilagođavate kada su sastojci u pitanju, po svojoj želji.
Nema ukusnije stvari od domaćeg hljeba, a ovaj je uz to i poslastica. Ako ne volite suvo grožđe, zamijenite ga nekim drugim voćem. Možete čak i da ga tostirate i stavite odozgo parče neutralnog sira, džem ili puter i ugođaj je potpun.
Sastojci:
1 kašičica cimeta
3 kašike smeđeg šećera
40 g suvog grožđa
190 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
30 g putera (omekšanog)
125 g šećera
1 veliko jaje (sobne temperature/malo umućeno)
60 ml mlijeka (sobne temperature)
Način pripreme:
Zagrijte rernu na 180C. Podmažite i pobrašnite pleh za pečenje hljeba. Potopite suvo grožđe u vrelu vodu oko 15 minuta, ocijedite i osušite papirnim ubrusom, ostavite sa strane. U maloj posudi pomiješajte cimet i smeđi šećer, ostavite na stranu.
U drugoj činiji pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i suvo grožđe, i ostavite po strani. Mikserom mutite puter oko 1-2 minuta, a zatim dodajte šećer, jednu po jednu kašiku i mutite između dodavanja. Dodajte blago umućeno jaje i mutite otprilike 5 minuta.
Drvenom kašikom ili lopaticom naizmenično dodajte mlijeko i mješavinu brašna u krem od putera. Miješajte lagano dok se ne sjedine, ne pretjerujte. Kašikom stavite polovinu tijesta u prethodno pripremljen pleh, pospite polovinom smjese šečera i cimeta, pa dodajte preostalo tijesto i takođe pospite mješavinom šećera i cimeta. Pecite oko 30-40 minuta i provjerite da li je gotovo čačkalicom. Uživajte!
(MONDO/Stvar ukusa)