Kuhinja

Prijedlog za subotnji ručak: Najukusniji batačići s roštilja

Autor Vesna Kerkez

Batačići na roštilju neizostavni su za praznike i uvijek pogodna opcija za sve one koji ne jedu crveno meso.

Recept za najukusnije batačiće sa roštilja
Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 16 pilećih bataka
  • 4 kašičice maslinovog ulja
  • 3 kašičice bijelog luka u prahu
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • 1 ½ kašičica dimljene paprike
  • 1 kašičica senfa u prahu
  • ½ kašičice ljute papričice u prahu
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
Savjet plus:

Ostavite pileće batake da dostignu spoljašnju temperaturu prije pečenja na roštilju. Dodajte začine ispod kože, kao i odozgo, za optimalan ukus. Osušite piletinu tapkanjem prije nego što je začinite. Ako su vam bataci suvi prije mazanja uljem i začinima, kožica će biti lijepo hrskava. Ne preskačite ovaj dio jer je jednostavan, ali je neophodan da biste izbjegli gnjecavu kožicu piletine. Podmažite roštilj uljem da biste spriječili lijepljenje. 

Recept za najukusnije batačiće sa roštilja:

Kako biste napravili ove batake, prvo zagrijte roštilj. Dok se roštilj zagrijava, osušite pileće batake. Ravnomjerno premažite sve strane maslinovim uljem. Pomiješajte sve začine, so i biber. Lagano utrljajte mješavinu začina u sve strane bataka, uključujući i ispod kože.

Kada se roštilj zagrije, očistite ga i namažite uljem da se ne lijepi. Poređajte pileće batake po roštilju, i razmaknute jedan od drugog. Grilujte oko 25 minuta, okrećući ih svakih 5 minuta.

Skinite sa roštilja i ostavite da odstoje oko 5 minuta pre serviranja. Ostatke čvrsto umotajte u foliju čuvajte u frižideru oko 4 dana. Uživajte! 

(MONDO/Stvar ukusa)