Kolač od lisnatog tijesta i krema od jagoda je istovremeno vazdušast, kremast i hrskav, svi će poludjeti za njim.
Sastojci:
- 800 g lisnatog tijesta
- 3 jajeta
- 10 g vanilinog šećera
- 120 g šećera
- 35 g kukuruznog skroba
- 400 g jagoda
- 300 ml mlijeka
- 50 g puter
- 200 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
Recept za kolač od lisnatog tijesta i krema od jagoda:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo razbijte u činiji dva jajeta. Dodajte 10 g vanilinog šećera i običan šećer, pa promiješajte žicom. Zatim dodajte skrob i promijješajte. Izblendirajte 200 g jagoda pa ih ubacite u prethodnu smjesu. Dobro promiješajte. U sve sipajte mlijeko, pa kuvajte na srednjoj vatri do ključanja. Nakon ključanja nastavite da kuvate još 1 minut.
U smjesu dodajte puter i promiješajte dok se ne otopi pa sve prebacite u činiju. Prekrijte najlonskom folijom i stavite na stranu. Zatim razvijte lisnato tijesto i isjecite ga na trake širine 4 cm. Uvijajte po dvije trake, pa ih stavite na centar pleha obloženog papirom za pečenje u krug. Oko njih obavijte druge dve savijene trake i tako nastavite dok ne iskoristite sve tijesto. Razbijte jedno jaje i podijelite na žumanjce i bjelance. Žumanjce umutite pa premažite tijesto. Pecite na 180 stepeni pola sata. Poslije toga ostavite da se ohladi.
Promiješajte krem od jagoda i prebacite u poslastičarskuvreću. Premažite preko lisnatog tijesta. Zatim isjecite 200 g svježih jagoda. Umutite šlag od slatke pavlake i prebacite ga u poslastičarsku vreću. Lisnato tijesto premažite kremom od jagoda pa preko toga šlagom i ukrasite svježim jagodama. Uživajte.
(StvarUkusa/Mondo)