Kuhinja

Pasta sa tikvicama, orasima i krem sirom

Autor Lena Sudar

Pasta sa tikvicama, orasima i krem sirom je savršeno lagana i idealna za ljetnje dane.

Pasta sa tikvicama orasima i krem sirom
Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 60 ml maslinovog ulja
  • 4 velike ili 5 srednjih tikvica (1 kg), krupno rendanih
  • 2,5 kašičice soli, podijeljene, plus još po ukusu
  • 1/2 kašičice svježe mlevenog crnog bibera, plus još po ukusu
  • 760 ml vode
  • 1 kg pene testenine
  • 170 g krem sira
  • 1 limun, kora i sok (oko 2 kašike soka)
  • 60 g sjeckanih prepečenih oraha
Zašto je dobro jesti orahe?

Orasi su bogati biljnim vlaknima, kao i Omega-3 masnim kiselinama. Posjeduju i visok nivo antioksidanasa, kao i bakar, mangan, vitamin E, folate, magnezijum i fosfor.

Recept za pastu sa tikvicama, orasima i krem sirom:

Kako biste napravili ovu pastu, prvo zagrijte ulje u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte tikvice i začinite sa 1 kašičicom soli i 1/2 kašičice crnog bibera. Pržite tikvice, povremeno miješajući, dok ne ispuste tečnost, a tečnost ne ispari i tikvice se ne karamelizuju u konzistenciju sličnu džemu, pogodnu za mazanje, 10 do 12 minuta.

Ako počnete da primjećujete da dno šerpe potamni, smanjite vatru na srednju. Kada se zgusne, prebacite tikvice u srednju posudu i ostavite je sa strane. U istoj šerpi prokuvajte vodu sa malo soli, i kada počne da ključa ubacite tjesteninu i krem sir i smanjite vatru na srednju. Razbijte krem sir poleđinom drvene kašike da se ravnomjerno rasporedi. U redu je ako tjestenina nije potpuno potopljena u tečnost.

Kuvajte, često miješajući dok tjestenina ne bude al dente, a tečnost se ne zgusne i ne postane kremasta, 11 do 13 minuta. Ako sva vlaga ispari, a testenina je i dalje nedovoljno kuvana, dodajte malo vode.

Zatim u to dodajte kuvane tikvice, koru limuna i sok od limuna i kuvajte dok se ne zagreju, 2 minuta. Dodajte malo vode da biste napravili tanak, sjajan sos, ako je potrebno. Začinite po ukusu solju i biberom, ako je potrebno. Podijelite u činije i pospite prepečenim orasima. Uživajte.

BONUS VIDEO

StvarUkusa