Recept

Domaći puter od kajsije – namaz bolji od džema

Autor Vesna Kerkez

Domaći puter od kajsije je kremasti voćni namaz koji ćete obožavati ovog ljeta.

Domaći puter od kajsije
Izvor: Printscreen/Youtube/One day recipe

Sastojci (za jednu malu teglu):

  • 300 g zrelih kajsija (bez koštica)
  • 4 kašike javorovog sirupa
  • Sok od pola limuna
  • 4 zrna karanfilića ili 1/2 kašičice mljevenog karanfilića
  • 100 g neslanog putera

Priprema:

Ako volite kajsije, a dosadili su vam klasični džemovi, ovaj puter od kajsije će vas oduševiti. Kremast, osvježavajuć i pun voćnog ukusa, savršen je kao namaz za tost, palačinke ili dodatak kaši. Priprema je jednostavna, a rezultat je nešto između džema i voćnog krema – pravo ljetno otkrovenje.

Savjet:

Koristite samo potpuno zrele i aromatične kajsije – to je tajna bogatog ukusa. Umjesto javorovog sirupa možete koristiti med ili agavin sirup, ali javor daje posebnu notu.

Operite i očistite kajsije, pa ih isjecite na manje komade. Stavite ih u šerpu sa javorovim sirupom, limunovim sokom i karanfilićem. Kuvajte na tihoj vatri 10–15 minuta dok voće ne omekša. Uklonite karanfilić ako ste koristili cijela zrna. Štapnim mikserom ili u blenderu usitnite voće u glatki pire.

Vratite na vatru, dodajte puter i miješajte dok se ne istopi i sjedini sa voćem. Kuvajte još nekoliko minuta. Sipajte u sterilizovanu teglu i ostavite da se ohladi. Čuvajte u frižideru i potrošite u roku od 7–10 dana.

(MONDO)