Kuhinja

Bogat i aromatičan: Kokos kolač sa pistaćima

Autor Vesna Kerkez

Ako volite bogate, aromatične kolače sa egzotičnom notom, ovaj kokos kolač sa pistaćima će vas potpuno osvojiti.

Kokos kolač sa pistaćima
Izvor: Printscreen/Youtube/ Easy Quick Recipes

Sastojci:

Suvi sastojci:

  • 150 g glatkog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 30 g gustina
  • 45 g kokosovog brašna
  • 150 g šećera

Vlažni sastojci:

  • 2 jajeta
  • 110 g putera, omekšalog
  • 120 ml kokosovog mleka 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za premaz i dekoraciju:

  • 200 g pistać krema
  • Šaka usitnjenih pistaća
  • 90 g rendanog kokosa 

Priprema:

Ovaj kolač je prava ljetna poslastica – lagan, mirisan i neodoljivo kremast. Spoj kokosa i pistaća pruža savršenu ravnotežu između slatkoće i orašaste svježine. Osim što je jednostavan za pripremu, izgleda i veoma elegantno, pa je odličan i za posluženje kada imate goste. Kokosovo mlijeko i pistać krem daju mu sočnost i pun ukus, dok kokosovo brašno i rendani kokos dodaju bogatu teksturu.

Savet:

Za još bolji efekat, pistać krem lagano zagrejte pre mazanja, kako bi se lakše razmazivao po toplom kolaču. Ako ne možete da pronađete gotov pistać krem, možete koristiti i namaz od badema ili bele čokolade sa malo mlevenih pistaća.

U veću činiju sipajte brašno, prašak za pecivo, gustin, kokosovo brašno i šećer. Dobro promiješajte suve sastojke. Dodajte jaja, omekšali puter, kokosovo mlijeko i ekstrakt vanilije. Mutite sve zajedno mikserom na niskoj brzini oko 30 sekundi.

Ponovo promiješajte pa nastavite da mutite još 30 sekundi dok ne dobijete glatku smjesu. Sipajte smjesu u pleh dimenzija 20x20 cm obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175°C oko 30–35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista.

Na još topli kolač napravite rupice viljuškom ili štapićem. Premažite pistać kremom, pa pospite rendanim kokosom i usitnjenim pistaćima. Poslužite toplo ili hladno, po želji.

(MONDO/Stvar ukusa)