Kuhinja

Najjednostavnije čokoladne kocke sa keksom

Autor Dragana Božić Izvor mondo.rs

Isprobajte modernu verziju bakinog recepta za najjednostavnije čokoladne kocke sa keksom.

Recept za čokoladne kocke sa keksom
Izvor: Shutterstock

Čokoladne kocke sa keksom su savršene za sve koji vole jednostavne, brze i ukusne poslastice. Ne zahtijevaju pečenje, a od jednostavnih sastojaka nastaje desert čiji ukus će vas vratiti pravo u djetinjstvo. Mekane, čokoladne i pune oraha, ove kocke su baš kao kolači koje su nekad pravile bake – lake za pripremu, slatke i pripremljene s puno ljubavi.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: desert

Porcije/Količina: oko 20 kocki

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuvanja: 5–10 minuta

Ukupno vrijeme pripreme: 2 sata i 30 minuta (sa hlađenjem)

Težina: laka

 Sastojci:

  • Za osnovu:

  • 500 g keksa
  • 150 g oraha
  • 150 g šećera
  • 150 g margarina
  • 50 g kakao praha
  • 240 ml vode
  • Za preliv:

  • 120 g čokolade
  • 120 ml slatke pavlake

Priprema:

1. korak: Lomljenje keksa i sjeckanje oraha

Keks zdrobite na male komade i stavite u veliku činiju. Ako koristite orahe, sitno ih isjeckajte i dodajte u činiju. Ostavite sa strane.

2. korak: Kuvanje čokoladnog sirupa

U šerpi sjedinite šećer, margarin, kakao i vodu. Stavite na srednju vatru i dovedite do ključanja, neprestano miješajući. Kuvajte 5–6 minuta.

Trikovi za bolji ukus:

U vodi istopite kašičicu instant kafe koja će dodatno naglasiti čokoladne note u sirupu.

Umjesto oraha možete koristiti lješnike, bademe ili pistaće. Samo ih malo prepecite na suvom tiganju kako biste im pojačali aromu.

3. korak: Miješanje sirupa, keksa i oraha

Prelijte čokoladni sirup preko keksa i dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.

4. korak: Sipanje u kalup

Smjesu sipajte u kalup prečnika oko 23 cm i čvrsto utisnite kako biste dobili ravnu površinu. Stavite kalup u frižider dok pravite preliv.

5. korak: Priprema preliva

Zagrijte slatku pavlaku u maloj šerpi. Kada počne da vri sklonite je sa vatre i u nju ubacite izlomljenu čokoladu. Ostavite da odstoji minut-dva, pa miješajte dok ne postane glatka glazura.

6. korak: Prelivanje kolača

Prelijte kolač i stavite u frižider na najmanje 2–3 sata prije serviranja. Po želji dekorišite orasima.

(Stvar ukusa/Mondo)