Kuhinja

Pita sa pire krompirom: Najjednostavniji ručak za cijelu porodicu, uživaće i oni koji ne poste

Autor Dragana Božić Izvor Stvar ukusa

Evo kako da napravite pitu sa pire krompirom u kojoj će uživati i oni koji ne poste. Ovo je najjednostavniji ručak za cijelu porodicu.

Pita sa pire krompirom
Izvor: Shutterstock

Pita sa pire krompirom je savršen način da iskoristite višak pirea i napravite obrok koji će oduševiti sve generacije. Hrskave kore, nježan pire i miris bibera čine ovu pitu univerzalno omiljenom.

Tokom božićnog posta odlična je kao posni obrok za cijelu porodicu, ali uživaće u njoj i oni koji ne poste. Laka je i brza za pripremu, pa je možete spremiti u bilo koje doba dana, a zahvaljujući praktičnom obliku, idealna je i kao užina za ponijeti.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: pita

Porcije/Količina: 6-8

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 25-30 minuta

Ukupno vrijeme pripreme: oko 50 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 4 veća krompira
  • 1 glavica luka
  • ulje
  • so, vegeta i biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Kuvanje krompira

Ako ne koristite ostatke pirea, skuvajte krompir i izgnječite ga. Posolite i pobiberite po ukusu. Stavite što više bibera, on se savršeno slaže uz krompir.

2. korak: Priprema fila

Luk sitno isjeckajte i po želji propržite na malo ulja da dobije blagu zlatnu boju, a zatim ga umiješajte u pire.

Savjet za još bolji ukus

U pire krompir možete dodati malo svježeg peršuna ili mladog luka, to će ukus pite podići na viši nivo.

2. korak: Priprema pita rolnica

Na radnu površinu stavite jednu koru, prelijte je tankim slojem ulja i malo vode, pa poklopite drugom korom. Na jedan kraj stavite dio nadeva od krompira i pažljivo zarolajte.

3. korak: Slaganje u pleh

Rolnice ređajte u pouljen pleh i oštrim nožem ih blago zasjecite na parčad. Prelijte ih sa još malo ulja kako bi kore lijepo porumenile tokom pečenja.

4. korak: Pečenje

Pitu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stepeni i pecite dok ne dobije zlatno-smeđu boju, oko 25-30 minuta.

5. korak: Završni korak

Pečenu pitu možete poprskati sa malo vrele vode i vratiti u isključenu rernu na 2–3 minuta - tako će pita ostati hrskava spolja, a mekana i sočna iznutra.

(Stvar ukusa/Mondo)