Kultura

Pod sloganom KO SAM JA?: Predstavljen takmičarski program Teatar festa "Petar Kočić" (FOTO)

Autor Nikolina Damjanić

U Narodnom pozorištu RS danas je predstavljen program 26. Teatar festa "Petar Kočić" koji će se održati od 3. do 9. juna 2024. godine pod sloganom "Ko sam ja?".

Izvor: Slaven Petković - Mondo

Od 40 prijavljenih predstava, u takmičarski program festivala izabrano je pet: "Ljudi od voska", pisca Mate Matišića u režiji Ivana Alača (Narodno pozorište Sombor), "Crvena voda", po romanu Jurice Pavičića u režiji Ivice Buljana (Hrvatsko narodno kazalište Split), "Očevi i oci" nastala po romanu Slobodana Selenića u režiji Veljka Mićunovića (Narodno pozorište Beograd), "Ništa nećemo zaboraviti", po motivima romana Kanjec Filjma i "Ista priča" od Vere Cenić u režiji Juga Đorđevića (Pozorište "Bora Stanković" Vranje) i "Drama o Mirjani i ovima oko nje", pisca Igora Martinića u režiji Nermina Hamzagića (Bosansko narodno pozorište Zenica).

Glumica Nataša Ivančević, ovogodišnja selektorka festivala, kaže da je izbor bio veoma težak i da su u selekciju ušle predstave koje su rađene po domaćim i svjetskim romanima.

"Ovo je festival koji vrednuje i promoviše vrhunska dostignuća u pozorišnoj umjetnosti sa akcentom na autore koji stvaraju na jezicima južnoslovenskih naroda. U selekciju ulaze i predstave nastale po romanima svjetskih i domaćih pisaca kao i autorski projekti", rekla je ona.

Ivančevićeva kaže da je odgledala svih 40 predstava uživo ili putem video snimka, te da su kriterijumi kojim se vodila prilikom selekcije umjetnički kvalitet i aktuelnost tema.

"Predstave koje sam odabrala odlikuju se odličnom glumačkom i partnerskom igrom. To je pojam koji se u pozorištu podrazumijeva i rijetko viđa. Imati povjerenja u partnere na sceni je vrhunac glumačke umjetnosti", rekla je ona.

Pojasnila je da joj se prilikom gledanja predstava nametao motiv neprestanog samopreispitivanja likova - "ko sam ja?" - što je i slogan koji nosi ovogodišnji festival.

Dijana Grbić, v.d. direktorka Narodnog pozorišta RS rekla je da će pored takmičarskog prigrama biti organizovan i bogat prateći program.

"Sredinom januara smo objavili poziv i srećna sam što je pristigao veliki broj prijava, što dokazuje da ovaj festival spada u jedan od značajnijih u regionu", poručila je Grbićeva.

(MONDO)