• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RTRS otkazao medijsku podršku Teatar festu u Banjaluci zbog učešća Sarajevskog ratnog teatra

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Radio-televizija Republike Srpske ove godine nije podržala Teatar fest "Petar Kočić" koji organizuje Narodno pozorište Republike Srpske, a kao razlog navedeno je učešće Sarajevskog ratnog teatra - SARTR.

 Zgrada RTRS Izvor: RTRS

"Televizija Republike Srpske kao Јavni medijski servis Republike Srpske podržava i prati rad svih institucija, organizacija i udruženja u Srpskoj. Ne postoji niti jedna inicijativa od opšteg društvenog značaja koju Јavni servis nije medijski podržao", navodi generalna direktorka RTRS Dijana Milanković u izjavi za televiziju.

"RTRS je dugogodišnji medijski partner Narodnog pozorišta Republike Srpske što podrazumijeva da kontinuirano pratimo sva događanja i aktivnosti Narodnog pozorišta. Trajno opredjeljenje RTRS-a je da kroz medijsku podršku doprinosimo promociji umjetnosti i kulture u Republici Srpskoj, a time i Narodnog pozorišta kao nacionalne institucije kulture. Ono što ove godine nismo mogli da prihvatimo jeste činjenica da se na repertoaru Teatar festa našla i predstava Sarajevskog ratnog teatra, te smo iz tog razloga odbili da medijski podržimo ovogodišnji Teatar fest", navedeno je izjavi Milakovićeve.

Milankovićeva navodi da je riječ o pozorištu koje je, kako sami navode na svojoj zvaničnoj internet stranici "osnovano u periodu opsade kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji. Pozorište je osnovano 1992. godine okupljajući glumce i saradnike iz tri profesionalna sarajevska pozorišta, a koja su zbog agresije na BiH morala obustaviti svoj rad",

Takođe, navodi se podatak da je avgustu 1992. Sarajevsko ratno "pozorište konstituisano kao vojna jedinica pri regionalnom štabu oružanih snaga BiH".

"Iako se u pojašnjenju o nastanku Sarajevskog ratnog teatra nigdje ne precizira ko su bili agresori, a ko fašisti 1992. godine, imajući u vidu uobičajni narativ koji dolazi iz Sarajeva prema Republici Srpskoj, Televizija Republike Srpske je ove godine odbila da bude medijski pokrovitelj Teatar festa. RTRS ovim putem odgovara na sve upite koje smo dobili proteklih dana o razlozima zašto nismo medijski podržali ovogodišnji Teatar fest u organizaciji Narodnog pozorišta Republike Srpske", fekla je Milankovićeva, prenosi RTRS na svom sajtu.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE